Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nederland steunt handelsverbod blauwvintonijn

  •  
21-07-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
blauwvintonijn_22.jpg
De handel in de met uitsterven bedreigde blauwvintonijn moet worden stilgelegd, vindt minister Gerda Verburg (LNV). Als de vissoort zich daardoor herstelt, kan de handel tussen EU-landen en niet-EU-landen onder strikte voorwaarden, gebonden aan quota, worden hervat.
 
Verburg schaarde zich dinsdag achter een voorstel dat Monaco in maart 2010 doet tijdens de VN-conferentie die zich buigt over bedreigde soorten (Cites). Verburgs beslissing is ingegeven door de situatie van de blauwvintonijn, die zij ,,zeer zorgwekkend'' noemt.
 
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) is blij met Verburgs besluit. Want: ,,Ondanks de huidige situatie jagen steeds meer schepen op steeds minder tonijnen. De vangstquota die worden toegewezen, zijn veel hoger dan de wetenschappelijke adviezen.'
' In mei gaven WNF-cijfers aan dat de blauwvintonijn in de Middellandse Zee ,,op instorten staat. Als de jacht op de laatste blauwvintonijnen daar op de huidige voet doorgaat, zijn de laatste tonijnen die zich daar kunnen voortplanten, in 2012 weggevist.'' Volgens de organisatie worden tegenwoordig zelfs vliegtuigjes ingezet om scholen blauwvintonijn op te sporen. De bijzondere roofvissen hebben daardoor geen schijn van kans, aldus het WNF.
 
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.