Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nederland steeds droger, maar geen problemen

  •  
16-06-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Onweer_RickKloekke.jpg

© Fotograaf: RickKloekke

Het overwegend droge weer van de laatste tijd is voor de waterschappen en Rijkswaterstaat aanleiding om extra alert te zijn. Om aan de vraag naar (drink)water te voldoen, komt er nog steeds voldoende binnen via de Rijn en de Maas, maar delen van Zuidwest-Nederland en de hoge zandgronden zijn voor de watervoorziening helemaal afhankelijk van neerslag.
Maatregelen
Waterschappen voeren op boezemkades - die gevoelig zijn voor droogte - inspecties uit en in delen van Zeeland en Noord-Brabant mag geen oppervlaktewater worden onttrokken aan meren en rivieren.
Geen zorgen
Hoewel de droogte aanhoudt, hoeven we ons volgens weerbureau MeteoGroup voorlopig nog geen zorgen te maken. "Dat het met de gevolgen van de droogte meevalt, komt doordat de wateraanvoer van de grote rivieren nog steeds rond gemiddeld is", aldus een woordvoerder maandag.
Voorlopig droog
"Na het tot dusver droogste groeiseizoen 1976 volgde een lange kurkdroge en snikhete periode. Daar is dit jaar geen sprake van", aldus een woordvoerder. Maar waakzaamheid blijft volgens MeteoGroup geboden: "Het zal veelal net aan de koele kant blijven met een enkele wat warmere dag ertussendoor. Af en toe valt er een buitje, maar het blijft meest droog." Ook Rijkswaterstaat verwacht dat het droge weer voorlopig aanhoudt.
Lokale buien
Regenbuien zijn vooral erg plaatselijk. Zo kreeg Pinkpop in het Limburgse Landgraaf vrijdag te maken met hevige regenbuien. Bezoekers schuilden in tenten en onder afdakjes op het festivalterrein terwijl anderen met blote benen door de plassen plensden. Dichtbij, in Noord-Brabant, ontstonden op hetzelfde moment files door een bermbrand langs de A58 die het gevolg was van langdurige droogte.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.