Nederland sluit aan op wereldgasmarkt
• 14-06-2011
• leestijd 2 minuten
Met de komst van de eerste LNG-tanker naar de Rotterdamse haven heeft Nederland toegang gekregen tot gasstromen vanuit de hele wereld. Tot nu toe was het transport van gas afhankelijk van pijpleidingen. De 'British Trader' van oliemaatschappij BP meerde in de nacht van zondag op maandag af bij de Gate terminal en levert daar de komende dagen 130.000 kubieke meter vloeibaar gas af.
,,Hiermee verbinden we ons land met gasstromen uit de hele wereld en versterken we de positie van Nederland als 'gasrotonde' van Europa'', zei algemeen directeur Branko Pokorny van Gate terminal maandag.
De gasrotonde houdt in dat Nederland ook in de toekomst, als het grote gasveld bij Slochteren leeg raakt, de spil blijft in de levering van aardgas in Noord-West Europa. Het kabinet stemde vrijdag in met het energierapport van minister Maxime Verhagen (EL&I), waarin hij deze ambitie uitspreekt. Nederland wil gas van elders opslaan en dat verder exporteren.
Van vloeibaar naar vluchtig
De Gas Access To Europe (Gate)-terminal is in meerderheid een joint-venture van Gasunie en opslagbedrijf Vopak en ligt op de Rotterdamse Maasvlakte. Op de terminal wordt het vloeibare aardgas (LNG) gelost, opgeslagen en verdampt tot aardgas waarna het in het landelijke gastransportnetwerk wordt gepompt.De faciliteit heeft nu een capaciteit van 12 miljard kubieke meter, genoeg om 7 miljoen huishoudens van gas te voorzien. Op termijn kan de doorzet worden verhoogd tot 16 miljard kubieke meter. De drie opslagtanks kunnen elk 180.000 kubieke meter herbergen. Het project vergde een investering van ongeveer 800 miljoen euro.
Vopak en Gasunie zijn in 2008 begonnen met de ontwikkeling van de terminal, die op schema ligt en in september van dit jaar echt in bedrijf gaat. Met het eerste schip wordt proefgedraaid, ook door de Rotterdamse haven. ,,Het schip was om 3 uur binnen en alles is volgens plan gegaan'', liet een woordvoerder weten. De losplaats ligt op een vrij druk punt, waardoor er restricties voor het overige scheepvaartverkeer golden. Voor de afname van de initiële capaciteit heeft Gate terminal contracten afgesloten met vijf grote Europese energieleveranciers. Dat zijn behalve het Nederlandse Eneco, RWE, via de overname van Essent, het Deense DONG energy, het Duitse E.ON en OMV uit Oostenrijk.
LNG staat voor Liquefied Natural Gas, vloeibaar aardgas. Dat gas wordt vloeibaar gemaakt door er bepaalde stoffen uit te halen en het te koelen tot 162 graden onder nul. Daardoor neemt het volume met een factor zeshonderd af, wat enorm scheelt bij transport en opslag.
LNG wordt onder andere geproduceerd in Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten, Maleisië, Indonesië, Australië, Nigeria, Trinidad & Tobago en Alaska. Daar wordt het aardgas gewonnen en vloeibaar gemaakt. Daarna gaat per schip getransporteerd naar de afnemers, vooral Japan, de VS en Europa. Daar wordt het LNG van het schip overgeslagen in een tank, gasvormig gemaakt en gebruikt.
Bron: ANP