Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nederland slecht voorbereid op kernramp

  •  
22-03-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
KerncentraleBorssele.jpg
Als Borssele wordt getroffen door een ernstige kernramp, zal het Nederlandse rampenbestrijdingsplan hopeloos falen. Greenpeace heeft het noodplan voor de kerncentrales in Borssele en het Belgische Doel onder de loep genomen. Daarbij werd duidelijk dat geen adequaat plan klaarligt om een omvangrijke nucleaire ramp het hoofd te bieden. ‘Tot Borssele een serieuze stresstest heeft doorstaan en het noodplan is herzien, moet de kerncentrale worden stilgelegd’,stelt Ike Teuling, stralingsexpert bij Greenpeace. ‘En wat ons betreft blijft Borssele dicht.’
Het rampenplan voor Borssele gaat uit van een evacuatiezone van slechts 5 kilometer. In Japan is nu het gebied in een straal van 20 kilometer rondom kerncentrale Fukushima I ontruimd, maar ook daarbuiten lopen mensen nog risico. Bij Borssele zou een dergelijke maatregel betekenen dat 275 duizend mensen moeten worden geëvacueerd via een beperkt aantal wegen.
In Zeeland zijn slechts vier vluchtwegen beschikbaar, waarvan er twee zeer dicht langs de kerncentrale lopen. Teuling: ‘Er is wel eens een paar honderd man in een bus geladen voor een rampenoefening, maar een evacuatie van honderdduizenden mensen in een noodsituatie is een heel ander verhaal. De kans is groot dat een werkelijke kernramp zal leiden tot een oncontroleerbare chaos.’
Bron: Greenpeace

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.