Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nederland scoort slecht op milieuranglijst

  •  
20-10-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Kolencentrale_02.jpg
Nederland staat onder aan de Europese ladder als het gaat om het behalen van klimaat- en energiedoelstellingen in 2020. Luxemburg en Nederland scoren het slechtst in een voortgangsoverzicht dat het Europees Milieuagentschap dinsdag publiceerde.
Achterstand
Twintig van de 28 EU-lidstaten liggen op koers om hun doelen op het gebied van hernieuwbare energie en het terugdringen van het energieverbruik te halen. Nederland heeft in beide categorieën een achterstand. De doelstelling voor de derde categorie, het terugdringen van broeikasgassen, is voor Nederland wel binnen handbereik, zo blijkt uit het rapport.
Sluiten van kolencentrales
Greenpeace noemt de ranglijst "Nederland onwaardig". De organisatie wil onder meer dat Nederland zijn kolencentrales sluit. "Pas dan kan Nederland geloofwaardig afreizen naar de klimaattop in Parijs." Greenpeace lanceert dinsdag de campagne 'Beste Mark', waarin het kabinet-Rutte wordt opgeroepen om orde op zaken te stellen, voordat het eind volgende maand afreist naar de klimaattop. Op 29 november organiseert Greenpeace met andere organisaties een klimaatmanifestatie in Amsterdam.
Eindspurt
Milieudefensie vindt dat het kabinet "razendsnel" de eindspurt moet inzetten, als Nederland niet "hopeloos" wil achterblijven met de duurzame energievoorziening. Minister van Economische Zaken Henk Kamp zei eerder dat de doelen nog haalbaar zijn.
Aanscherpen
Dertien EU-lidstaten liggen op koers om de doelstellingen in alle drie de categorieën te halen. Dat waren er vorig jaar nog negen. Het Milieuagentschap stelt dat de EU als geheel de gestelde doelen in 2020 kan halen als het beleid wordt aangescherpt.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.