Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Nederland scoort ondermaats op schone energie

4 nov 2016
  •  
leestijd 1 minuten
windenergie_01.jpg
Waar het gaat om schone energie en het tegengaan van klimaatverandering, doet ons land het vergeleken met andere Europese staten relatief slecht. Ook heeft de manier waarop Nederlanders consumeren ook nog een bovengemiddelde impact op natuur en milieu in andere landen. Dat concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een vrijdag gepubliceerd rapport.  

Tussenstand

De VN-lidstaten werden het vorig jaar eens over zeventien doelstellingen om de wereld in de periode tot 2030 eerlijker en duurzamer te maken. Naast klimaat en energie, richt het CBS-rapport zich ook op thema's als gelijkheid, werk, vertrouwen in instanties en corruptie. Het rapport geeft een eerste tussenstand, al tekent het statistiekbureau aan dat de voortgang richting veel van de duurzaamheidsdoelen zich lastig laten meten, laat staan vergelijken met andere landen. ,,Een zekere vaagheid hou je altijd’’, aldus econoom Peter Hein van Mulligen.  
Slechts voor grofweg een derde van de indicatoren die de VN heeft vastgesteld, zijn al cijfers beschikbaar. Op basis van die gegevens kan Nederland een ,,hele stabiele subtopper’’ worden genoemd, aldus Van Mulligen. ,,Daarmee staan we dichtbij de landen om ons heen, zoals Duitsland, België, Frankrijk en Groot-Brittannië. De Scandinavische landen doen het door de bank genomen het best, landen in Zuidoost-Europa het slechtst.
Bron: ANP en Trouw

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar