Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nederland moet primeur Britse Klimaatwet volgen

  •  
26-11-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_138782.jpg
De Britse Koningin zet op donderdag 27 november haar handtekening onder de 'Climate Bill'. Groot-Brittannië is daarmee het eerste land ter wereld dat klimaatdoelen in de wet verankert en vertaalt naar jaarlijkse doelstellingen. Een Nederlandse Klimaatwetcoalitie van dertig maatschappelijke organisaties roept diezelfde dag, namens 75 duizend burgers, de Tweede Kamer op om het Britse voorbeeld te volgen.
Om onomkeerbare klimaatverandering te voorkomen moet de wereldwijde uitstoot van CO2 snel en drastisch omlaag. Dit wordt nog eens bevestigd door klimaatwetenschapper en NASA-directeur James Hansen, die donderdag 27 november een bezoek brengt aan de VROM-commissie. Hij stelt dat de huidige concentratie van CO2 al te hoog is om de opwarming van de aarde binnen de perken te houden en roept ook Nederland op om snel te handelen en het gebruik van fossiele brandstoffen te beperken.
Een Klimaatwet is daarvoor een effectief instrument, concludeert het Centrum Energie (CE), dat voor Milieudefensie de effectiviteit van de Brits Klimaatwet onderzocht. Zo'n wet creëert meer politieke mogelijkheden om effectieve maatregelen in te zetten dan het huidige kabinetsbeleid.
Direct na het bezoek van Hansen krijgt de VROM-commissie donderdag om 15.00 uur de 75 duizend handtekeningen aangeboden die de Klimaatwetcoalitie de afgelopen maanden inzamelde ter ondersteuning van haar campagne voor een Nederlandse Klimaatwet. De handtekeningen worden, samen met de onderzoeksresultaten van CE, door vier klimaathelden op Whikes (ligfietsen met een surfzeil) naar Het Plein gebracht. Daar overhandigen Milieudefensie, Stichting Natuur en Milieu, Oxfam Novib en Jongeren Milieu Actief ze aan de commissie.
De ministers die betrokken zijn bij het kabinetsbeleid om klimaatverandering tegen te gaan, krijgen via de onderzoeksresultaten en een deel van de handtekeningen toegestuurd in een 'klimaatkoffertje', naar analogie van het koffertje met de Miljoennenota. De Klimaatwet legt de verantwoordelijkheid voor het klimaatbeleid van de verschillende ministeries bij de Minister-President, die voortaan op Prinsjesdag een koffertje met een Klimaatnota zou moeten aanbieden aan het Parlement.
De gemeente Amsterdam liet deze maandag weten dat zij de oproep voor een Klimaatwet steunt. In de coalitiepartijen is inmiddels ook meer animo voor een centralere positie van het klimaatbeleid in het kabinetsbeleid. Zo stelde Kamerlid Esmé Wiegman van de ChristenUnie vorige week tijdens de begrotingsbesprekingen van VROM de invoering van een 'klimaatnorm' voor, iets waar de Partij van de Arbeid ook voor lijkt te voelen. Campagneleider Willem Verhaak van Milieudefensie: “Als op die maniergetoetst wordt of de regering op schema ligt met de vermindering van broeikasgassen, zou dat al winst zijn.”
De Britse Klimaatwet is er gekomen dankzij een intensieve campagne van Friends of the Earth, de Engelse zusterorganisatie van Milieudefensie. In februari 2008 begon een brede coalitie van dertig maatschappelijke organisaties ook in Nederland zo'n campagne, als onderdeel van de HIER klimaatcampagne. Die campagne steunen kan via www.klimaatwet.nu .
Bron: Milieudefensie

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.