Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nederland moet het doen met minder koeien

  •  
04-03-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
koeien_69.jpg

© Fotograaf: AnnemiekeStuij

De Nederlandse melkveestapel moet noodgedwongen inkrimpen. Alleen wanneer bedrijven minder koeien houden, kan aan milieu-afspraken worden voldaan. Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) geeft de boeren tot begin 2018 de tijd om via natuurlijk verloop kleiner te worden. Dat is de uitkomst van overleg donderdag tussen de melkveesector en Van Dam.
Koeienmest
Boeren met veel grond in verhouding tot het aantal koeien worden hierbij zoveel mogelijk ontzien. Volgens berekeningen moet de fosfaatproductie van Nederlandse melkveehouders met minimaal 4 procent omlaag. In het ongunstigste geval zal een boerenbedrijf het met 8 procent minder koeien moeten doen, meldt Van Dam de Tweede Kamer.
In koeienmest zit een hoop fosfaat. Boeren mogen daarvan een bepaald maximum produceren. Dat is geregeld in het zogeheten fosfaatrechtenstelsel dat op 1 januari ingaat. Nederland heeft echter onvoldoende rechten voor de huidige veestapel.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.