Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Nederland mist de gloeilamp niet'

  •  
02-09-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
gloeilamp_18.jpg
Een jaar nadat de gloeilamp uit de schappen is verdwenen, heeft de helft van de Nederlanders al meer dan 50 procent van de lampen in huis vervangen door een energiezuinig exemplaar. Dat constateert de stichting LightRec maandag op basis van een onderzoek onder ruim 500 consumenten.
Woonkamer
Vooral in de woonkamer hangt bij veel mensen inmiddels een spaarlamp of ledverlichting. Alleen in de berging of de schuur is de gloeilamp vaak nog niet weggehaald. Volgens LightRec hebben huishoudens gemiddeld nog zo'n vijf gloeilampen op voorraad. Bij oudere mensen is dat iets meer: 7,5 stuks.
LightRec regelt namens producenten en importeurs het recycleproces van gebruikte verlichting.
Energie verbruik
De gloeilamp werd afgelopen jaren stapsgewijs uitgefaseerd door de Europese Unie, omdat deze veel energie verbruikt en dat is nadelig voor het milieu. Sinds 1 september vorig jaar zijn de handel en productie van gloeilampen verboden. Winkeliers mogen hun bestaande voorraad nog wel van de hand doen, maar grote lampenverkopers als Gamma, Karwei en Ikea hebben alle gloeilampen inmiddels vrijwel geheel uit de schappen gehaald.

Misvatting

Dat nog niet iedereen is overgestapt op zuinige verlichting, is volgens LightRec te wijten aan misvattingen. ,,De huidige generatie spaarlampen en zeker ledlampen kent veel meer mogelijkheden dan vroeger'', zegt directeur Jeroen Bartels. Maar sommige mensen denken nog dat er voor kroonluchters geen geschikte energiezuinige exemplaren bestaan of dat het nog steeds seconden duurt voordat een spaarlamp brandt. ,,Terwijl dat voor nieuwe lampen door de huidige technologie niet meer geldt.''
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.