Vroege Vogels

Nederland krijgt van EU teveel ruimte voor mest

  •  
28-06-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_108570.jpg
Nederland krijgt van de EU in kader van de Nitraatrichtlijn extra ruimte om dierlijke mest op het land te brengen. Natuur en Milieu is teleurgesteld, want hiermee legt Nederland het risico nadrukkelijk bij het milieu. Het is zeer de vraag of met deze mestaanvoer het grond- en oppervlaktewater schoon genoeg worden.
Het EU Nitraatcomité heeft op 27 juni besloten dat Nederland de komende jaren 250 kilogram (kg) stikstof per hectare uit dierlijke mest mag aanvoeren, als uitzondering op de 170 kg die de Nitraatrichtlijn voorschrijft – de zogenaamde derogatie. Natuur en Milieu vindt dat 230 kg het maximum zou moeten zijn. Dat zou winst opleveren voor fosfaat, nitraat en ammoniak. Nederland geeft met de nieuwe Mestwet, mede onder druk van de Tweede Kamer, veel marge aan boeren. Dat zit ‘m onder meer in het toestaan van opnieuw groeien van de veestapel, en ruime marges in de handhaving op bijvoorbeeld kunstmestgebruik. Die ruimte legt het risico bij het milieu.
Positief element in de derogatie is dat voor varkens- en kippenmest geen ruimere norm gaat  gelden. En verder vindt Natuur en Milieu dat het wel goed is dat er nu duidelijkheid is, zodat nu werk gemaakt van worden van implementatie. Daarbij pleit Natuur en milieu voor duidelijkheid over wat er gebeuren gaat op de 400.000 hectare veelal laagproductieve (lees: extensieve) grond waar derogatie niet voor bedoeld is, maar waar het ook niet wordt tegengegaan.
Nederland heeft tot 2009 de tijd om te bewijzen dat met 250 kg stikstof per hectare het water toch schoon kan worden. Als in 2008 de doelen niet zijn gehaald wordt de derogatie niet verlengd.
 
Bron: Natuur en Milieu

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.