Vroege Vogels

Nederland krijgt uitstel mestnorm EU

  •  
27-06-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_108576.jpg
De problemen met de mestnormen van de EU zijn voorlopig voorbij. Nederlandse boeren mogen de komende vier jaar meer mest uitstrooien over hun land dan volgens de Europese regels is toegestaan. Experts van de EU-lidstaten hebben Nederland maandag een uitzondering gegund.
Daarmee komt voorlopig een einde aan een jarenlange strijd tussen Den Haag en Brussel. Volgens de Europese 'nitraatrichtlijn' mogen boeren maximaal 170 kilo mest per jaar per hectare uitrijden. Dat zou de doodsteek betekenen voor grote delen van de intensieve veehouderij in Nederland, omdat minder mest betekent dat een boer minder runderen kan houden.
Doel van de richtlijn is om de hoeveelheid nitraat (afkomstig van mest) in het grondwater te beperken tot 50 milligram per liter. Nederland denkt, op basis van onderzoek door deskundigen, dat op de Nederlandse bodem 250 kilo kan worden uitgestrooid zonder dat de norm van 50 milligram in gevaar komt. De experts van de EU hebben die redenering overgenomen.
,,We hebben er hard voor moeten werken om de lidstaten te overtuigen'', stelt minister Veerman (Landbouw) in een verklaring. Hij waarschuwt dat ook de versoepelde norm nog steeds niet makkelijk zal zijn voor landbouwers. ,,Voor sommige boeren zijn de gevolgen nog steeds groot, maar ze kunnen blijven boeren'', reageert hij.
Volgens een raming van het ministerie van Landbouw kan de nieuwe regeling negatieve gevolgen hebben voor 20 tot 25 procent van de intensieve melkveehouders in Nederland. Momenteel geldt er nog geen maximale limiet in Nederland voor het uitrijden van mest. In principe moet de norm voor Nederland na vier jaar omlaag tot 230 kilo per hectare, tenzij het ministerie van Landbouw duidelijk kan aantonen dat met de huidige limiet van 250 kilo per hectare de milieudoelstellingen van de EU wel haalbaar zijn.
Veehouderijvoorzitter S. Schenk van LTO Nederland is ,,opgelucht'' en tevreden over het besluit. Wel vindt hij dat Nederland een hoge prijs heeft betaald voor de Europese goedkeuring. Zo mogen varkens-, pluimvee- en vleeskalverbedrijven geen gebruik maken van de regeling.
,,Zonde. Nederland neemt met de versoepeling te veel risico's met de natuur en het grond- en oppervlaktewater'', vindt voorzitter M. de Rijk van Stichting Natuur en Milieu. Zij stelt dat Nederland een kans heeft gemist om via de strengere mestnormen van de EU vernieuwing in de landbouw te versnellen.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.