Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Nederland kan prominent gasland blijven'

  •  
03-05-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
gas-1410501.jpg
Nederland kan zijn ,,spilfunctie'' in de Europese aardgasmarkt behouden, ook als de gaswinning in Groningen verder wordt teruggeschroefd. Daarvoor is het belangrijk dat Nederland sterker inzet op het handelen in gas. Dat concludeert het economisch bureau van ING in een dinsdag gepubliceerd rapport.
Nederland als gasrotonde
Nederlands streven om een soort gasrotonde van Europa te worden kan ook zonder het gas uit het door aardbevingen geplaagde Groningen succesvol zijn, zo is het idee. Er wordt door een bedrijf als Gasunie al een aantal jaar gewerkt om de gasstromen in Europa meer via ons land te leiden. Zelfs wanneer Nederland naar verwachting vanaf 2025 meer gas gaat invoeren dan exporteren, zou Nederland op die manier een prominent gasland kunnen blijven.
Kennis van exporteren
ING wijst er daarbij op dat Nederland ook kennis kan exporteren door in het buitenland gasbeurzen op te zetten of in gasinfrastructuur te investeren. De situatie is volgens de bank te vergelijken met die in de bloemensector. Door Nederlandse bloemenveilers worden immers ook bloemen verhandeld die helemaal niet in Nederland zijn gekweekt.
Bron: ANP 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.