Vroege Vogels

Nederland heeft het slechtste klimaatbeleid

  •    •  
07-12-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
195 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_105703.jpg

© uitstoot vervuiling rook

het Het Nederlandse klimaatbeleid scoorde het slechts in heel Europa. Dit blijkt uit de jaarlijkse Climate Change Index (CCP-index) van de onderzoeksgroepen Germanwatch en Climate Action Network Europe. De onderzoekers keken naar het klimaatbeleid van 58 landen op basis van statistieken van onder meer Internationaal Energie Agentschap.
Zeer slecht
Nederland is ten opzichte van vorig jaar 11 plaatsen gezakt en eindigde op nummer 49. Terwijl Duitsland en Beglie als 'goed' werden beoordeeld kreeg Nederland als enige Wet-Europese land de beoordeling 'zeer slecht'. Ook Estland, Polen en Griekenland kregen dit label, terwijl ze wel beter scoorden dan Nederland. Het beste klimaatbeleid voert Denemarken, gevolgd door Zweden en Portugal. Geen enkel land verdiende een 'zeer goed' volgens de CCP-index. Saoedi-Arabië, Iran en Canada lopen achteraan.
Niet duurzaam
Het slechte resultaat van Nederland is te danken aan een hoge CO2-uitstoot per inwoner. Daarnaast is het klimaatbeleid niet helder en zal Nederland de gestelde doelen voor de CO2-norm waarschijnlijk niet halen. Ook is het aandeel aan duurzame energie in van de totale energievoorziening met gemiddeld 4 procent het laagst van alle onderzochte landen. Noorwegen is het grote voorbeeld omdat het bijna alle energie met waterkracht opwekt.

Foute maatregelen

Volgens Ron Wit van natuurorganisatie Natuur & Milieu en mede-onderzoeker bij de CCP-index is de slechte uitslag voor een gedeelte een gevolg van besluiten door het kabinet Rutte I. Dit schrijft de Volkskrant op vrijdag ochtend. Wit merkt op dat veel maatregelen op het gebied van natuur en milieu door het oude kabinet geschrapt werden. Aan de andere kant heeft het verhogen van de maximumsnelheid op snelwegen naar 130 kilometer per uur juist bijgedragen aan hogere emissies. Nederland moet nu hard zijn best gaan doen om de doelstelling voor 2020 nog te halen en het nieuwe kabinet moet spoedig voor verbetering zorgen.
Bronnen: Spits, De Volkskrant
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.