Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nederland blij met Europese klimaatstrategie

  •  
28-11-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
uitstoot

© bron: pixabay

Nederland is positief over de klimaatstrategie die de Europese Commissie woensdag presenteerde. Het meest ambitieuze scenario is dat Europa in 2050 klimaatneutraal moet zijn. Broeikasgassen die dan nog worden uitgestoten, moeten bijvoorbeeld worden opgeslagen zodat er niet meer CO2 in de lucht komt. EU-klimaatcommissaris Miguel Canete is ervan overtuigd dat dat haalbaar is.
“Dit is het soort langetermijnstrategie dat Nederland wil zien voor Europa”, reageerde de Nederlandse klimaatgezant Marcel Beukeboom. Volgens hem zal die ertoe bijdragen om van de klimaatconferentie die volgende week in het Poolse Katowice plaatsvindt een succes te maken.
In de vorige EU-strategie was het doel in 2050 nog de broeikasgasuitstoot met 80 tot 95 procent terug te dringen vergeleken met 1990. Dat wordt als volstrekt ontoereikend gezien om de opwarming van de aarde te beperken tot minder dan 1,5 graden Celsius.
Volgens Canete kan een klimaatneutraal Europa de economie in de EU in 2050 met 2 procent vergroten. “Vandaag betaalt Europa 266 miljard euro per jaar aan energie-import.” De invoer zou met 70 procent dalen, aldus de Spanjaard. “De 2 tot 3 biljoen euro die we besparen kan dan in modernisering van de economie worden geïnvesteerd.”
Jaarlijks is volgens Canete tot 290 miljard euro aan investeringen nodig. Hij voorziet veel minder voortijdige doden door luchtvervuiling en een afname van de medische kosten van 200 miljard.
Greenpeace ziet in de nieuwe strategie een “glimp van hoop”. “Netto nul uitstoot in 2050 geeft Europa een kans om rampzalige klimaatverandering te voorkomen.” Mikken op tien jaar eerder zou echter meer zoden aan de dijk zetten, aldus de milieuorganisatie. Het Wereldnatuurfonds vindt dat ook.
D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy hekelt dat de Europese Commissie geen politieke keuzes maakt, bijvoorbeeld over de voedselproductie. “Als we de economie klimaatneutraal wil maken, kunnen we niet weer miljarden Europese subsidie steken in meer vleesproductie of het bouwen van luchthavens.”
De EU-lidstaten moeten zich nog uitspreken over de strategie. Het Europees Parlement toonde zich al eerder voorstander van een uitstootloze economie in 2050.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.