Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nederland biedt ruimte aan 20 tot 40 roedels wolven

  •  
21-09-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
wolf_centre.jpg
Al jaren wordt er gesproken over de mogelijke terugkeer van de wolf naar Nederland. Maar heeft hij hier wel iets te zoeken? Onderzoek waarbij potentiële leefgebieden in Nederland zijn vergeleken met bekende leefgebieden in Duitsland toont aan dat er ruimte voor 20 tot zelfs 40 roedels wolven is, zo meldt het tijdschrift Zoogdier op basis van onderzoek.
Sinds de wolf begin jaren ’80 van de vorige eeuw een beschermde status heeft gekregen duikt hij op steeds meer plekken op, ook op plekken die voorheen niet bij zijn natuurlijke habitaten werden geteld. De Nederlandse overheid nu heeft aangegeven dat de wolf welkom is wanneer hij zelfstandig het land weet te bereiken.
Voldoende ruimte
Sinds begin 2000 leven er roedels wolven in Duitsland. Dit is momenteel het drukst door de mens bevolkte gebied in Europa waar wolven te vinden zijn. Zijn leefgebied hier is door student Glenn Lelieveld op kenmerken als wegendichtheid, aantallen inwoners, landinrichting (agrarisch landschap, natuurgebied, stedelijke omgeving) en aanwezigheid van prooidieren vergeleken met de Nederlands situatie. Ook is meegenomen dat een wolventerritorium minimaal zo’n 225 vierkante kilometer groot is. Uitkomsten van deze analyse tonen aan dat er ruimte is voor zo’n 20 tot 40 roedels.
Voorspelling zijn beperkt
Of dit werkelijkheid wordt, zal de toekomst moeten uitwijzen. "Een dergelijke modelstudie kan de werkelijkheid benaderen, maar er zitten ook altijd beperkingen in", schrijft zoogdiervereniging Free Nature . "Zo is gekeken naar zogenoemde kilometerhokken, verschillen in geschiktheid of barrières daarbinnen kunnen maar beperkt worden meegenomen. Hierdoor zal een deel van het leefgebied in werkelijkheid misschien iets minder geschikt zijn. Aan de andere kant zijn er plekken die te klein lijken voor de wolf, maar doordat grensoverschrijdende elementen niet zijn meegenomen, misschien wel geschikter zijn dan nu naar voren komt. Al met al lijkt er voldoende ruimte in Nederland om deel uit te gaan maken van een grensoverschrijdende West-Europese wolvenpopulatie."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.