Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nazomer brengt warme periode van 2005 op 18e plaats

  •  
09-09-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_137021.jpg
September heeft een prima start gemaakt met warm nazomerweer, maar na het weekeinde is de verwachting onzeker. Restanten van de hurricanes Maria en Nate kunnen roet in het eten gooien
Door het warme weer in deze maand is het warmtegetal, een berekening waarbij ook het voor- en naseizoen meetellen, in de top 20 beland. Het warmtegetal is inmiddels opgelopen tot 90 waarmee dit jaar op de 18e plaats is beland. Het warmtegetal wordt berekend uit de som van het aantal graden waarmee het etmaalgemiddelde van de temperatuur boven de 18,0 graden uitkomt. Door eenvoudig de waarden tussen mei en september boven de 18,0 graden op te tellen krijgen we één getal dat een indruk geeft van de totale hoeveelheid warmte in de warme periode van het jaar. Dus niet alleen van de meteorologische zomer, die alleen over juni, juli en augustus gaat, maar ook van warmte in het voor- en najaar. Op basis van het warmtegetal, dat inmiddels de 85 nadert komt deze zomer in de top 20 terecht. De hoogzomer, tussen half juli en half augustus bood echter koel, nat en somber weer. Voor veel mensen, zeker voor hen die in deze periode in ons land de vakantie vierden laat de zomer dus niet zo'n beste indruk achter.
Hete en droge zomer in Zuid-Europa
Terwijl het centrale deel van Europa te maken kreeg met hevige regenval en overstromingen is de zomer in het zuiden van continent bijzonder warm en droog verlopen. De droogte leidde op grote schaal tot bosbranden, die vooral in Portugal zeer ernstige vormen aannemen. Het weinige vocht dat er nog over is verdampt snel door de extreem hoge temperaturen die hier zijn gemeten. In het zuiden van Spanje werd in juni al op enkele dagen meer dan 40 graden gemeten, wat uitzonderlijk is zo vroeg in de zomer.
Ook juli was in Zuid-Europa zeer warm met herhaaldelijk temperaturen boven de 40 graden, vooral in Spanje. Het Spaanse Baza in Andalusië noteerde op 15 juli 43,8 graden en Saragossa in het noorden van Spanje meldde op 16 juli van 42,3 graden. Dat is slechts 0,3 graad lager dan het absolute record voor deze stad. In Spanje was het in juli gemiddeld rond een graad warmer dan normaal. Rond de Oostzee was de warmte uitzonderlijker, met afwijkingen tot 4 graden boven normaal. Juli was in Italië ook droog en heet: Catania op Sicilië noteerde op 19 juli 41,2 graden. Eind juli zijn in het noorden van Italië warmterecords geboekt: in Florence werd op 29 juli 39,6 gemeten, het record stond op 38,9 graden.
Augustus is vooral in Portugal en Spanje heet begonnen. Evora ten zuidoosten van Lissabon in Portugal noteerde op 6 augustus 41,8 graden. In het Spaanse Cordoba werd in de eerste helft van augustus op het 4 dagen meer dan 40 graden; op 7 augustus werd hier zelfs 44,8 graden gemeten.
Bron: KNMI

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor