Veel mensen eten vlees met kerst. Vooral rollade is populair in deze periode. Maar mensen die een duurzame varkens- of runderrollade willen kopen hebben pech. Bij supermarkten zijn deze rollades niet te koop terwijl daar wel meer dan 85 procent van het vlees wordt gekocht. Dat blijkt uit een steekproef van Stichting Natuur en Milieu bij 72 winkels en de online verkooppunten van de grootste supermarkten. Bij slechts 7 van de 72 winkels zijn biologische varkens- of runderrollades of -rollades met een Milieukeurmerk te koop. Dat zijn allemaal biologische winkels of slagerijen.
Natuur en Milieu roept supermarkten, slagerijen, handelaren en producenten van veevoer en vlees op om rollade (en ander vlees) met EKO-keurmerk of Milieukeur in de schappen te leggen. Zo kan voor het kerstdiner volgend jaar wel volop duurzame rollade voor consumenten te koop zijn.
Consumenten die deze kerst rollade willen eten en ook op het milieu willen letten kunnen het beste naar een Keurslagerij of naar een biologische winkel gaan en vragen om een rollade met een EKO-keurmerk of Milieukeur.
De productie van vlees en zuivel beslaat 80% van alle landbouwgronden, dat komt overeen met circa 4 miljard hectare. Voor iedere kilo vlees is gemiddeld 6 kilo plantaardig veevoer nodig. Door de toenemende vraag is nieuwe landbouwgrond nodig waarvoor vaak bossen worden gekapt. Ook komt bij de productie van vlees veel broeikasgas vrij. Voor Natuur en Milieu reden genoeg om de productie en consumptie van duurzaam vlees te stimuleren. Duurzaam geproduceerd vlees zorgt voor minder boskap, minder vervuiling door landbouwgif en dat de rechten van lokale bevolking gerespecteerd worden.