Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Natuurwetgeving onder vuur

  •  
03-03-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
79 keer bekeken
  •  
regenwoud_12.jpg
Dit stelt Arie Trouwborst, hoogleraar Milieurecht van Tilburg University. Hij publiceerde samen met twee andere onderzoekers een alarmerend rapport in het online tijdschrift Nature Ecology & Evolution. Zijn conclusie: politici hebben wereldwijd enorm veel  tactieken bedacht om natuurwetgeving te ontduiken.

Tactieken

Zo staat de Spaanse overheid het uitsterven van een geïsoleerde wolvenpopulatie door stroperij oogluikend toe, hoewel het land volgens Europese wetten zou moeten optreden tegen deze stroperij. In Goa, een deelstaat van India, heet een inheemse kokospalm geen boom meer maar een plant, om zo een kapvergunning te omzeilen. En in Brazilië beschouwt de overheid een snelweg door het oerwoud als een ‘strategisch ontwikkelingsproject’ zodat de weg meteen kan worden aangelegd. 

Nederland

Ook Nederland maakt zich schuldig aan dit soort omzeilingen, bijvoorbeeld in het beleid rondom weidevogels. De populatie van deze volgens, bijvoorbeeld de grutto, staat al jaren onder druk. Landbouwactiviteiten als maaien en mesten zorgen ervoor dat de populatie van de vogel blijft afnemen, terwijl in Europese wetten staat vastgelegd dat alle wilde vogels beschermd moeten zijn. Nederland schoot tekort in het aantal maatregelen om de weidevogels optimaal te beschermen. Voor de Vogelbescherming was de maat vol. Zij diende een klacht in bij de Europese Commissie.

Economische belangen

Volgens Trouwborst wegen economische belangen in sommige gevallen zwaarder dan milieubeleid. Bij grote economische belangen zoeken politici mazen in de wet, of schuiven ze de wet volledig aan de kant. Ook zijn er gevallen bekend waarbij krachtige lobbyisten meer macht hebben dan natuurbeschermers. 

Advies

Hoogleraar Arie Trouwborst ziet de oplossing in samenwerken. Juristen en natuurbeschermers zouden volgens hem moeten samenwerken om de wetgeving steviger en afdwingbaarder te maken. Biologen verzamelen nu namelijk allerlei gegevens en denken dat er dan ook iets met die informatie gebeurt, terwijl dit niet altijd zo hoeft te zijn. Aan de andere kant hebben juristen vaak onvoldoende kennis van de ecologie. Samenwerkingen moeten hierop het antwoord zijn.
Hier kun je het volledige artikel met diverse voorbeelden teruglezen.
 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor