Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Natuurverbinding Naardermeer en Vechtplassen werkt

  •  
23-09-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Natuurpassage_Naardermeer_4_01.jpg
Het Naardermeer en de Vechtplassen zijn twee grote moerasgebieden van internationale allure. Tot 2013 waren ze ruw gescheiden door een drukke provinciale weg (N236) en de ’s Gravelandse vaart. Bij de reconstructie van de provinciale weg zijn twee grote faunapassages onder de weg door aangelegd van respectievelijk 60 en 80 meter breed. Daarmee is dit de breedste natte natuurverbinding in Nederland. Maar werkt hij ook?
Cameravallen
In opdracht van de provincie Noord-Holland plaatste Jaap Mulder van Bureau Mulder-natuurlijk tussen 2013 en 2015 regelmatig cameravallen en batloggers om de faunabewegingen in beeld te brengen. Uit zijn onderzoek blijkt dat de lokaal aanwezige dieren de verbindingen van het begin af aan intensief gebruiken. Vossen en reeën passeren frequent, hazen regelmatig. Het tijdperk van verkeersslachtoffers onder de dieren is voorbij.
Kerkuil
Gaandeweg ontwikkelen de verbindingen zich tot een volwaardig leefgebied voor planten en dieren. Door de ruimte tussen de rijbanen en de slimme vormgeving van de bruggen valt er veel licht onder de bruggen en is de doorgang onder de weg geheel begroeid. Dat is blijkbaar ook door een kerkuil ontdekt, die er op muizen komt jagen als het regent: onder de bruggen blijft hij droog!

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.