Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Natuurplannen Nederland "niet ambitieus genoeg"

  •  
16-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
106 keer bekeken
  •  
akkeronkruiden_5ed2b5687ce91_medium

Akker(on)kruid

© marksloendregt

Natuurorganisaties en de Europese Commissie vinden dat de natuurplannen van de Nederlandse overheid niet ambitieus genoeg zijn. Ze vragen de overheid om een stap verder te gaan om de natuur beter te beschermen.

Europese Commissie

Het kabinet trekt miljarden euro’s uit voor het Nationaal Strategisch Plan (NSP) voor landbouw en natuur, waarin de aanpak van stikstof en natuurherstel wordt uitgezet. De NSP is een uitwerking van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) van de Europese Unie. Iedere lidstaat maakt zo’n plan. Natuurvriendelijke landbouw, klimaatdoelen en biodiversiteit zijn belangrijke onderdelen van de ‘Green Deal’ van de Europese Commissie.

De Europese Commissie, die het plan moet goedkeuren, heeft kritiek op het NSP. Ze vindt dat Nederland een gebrek aan concrete ambitie laat zien in het plan. Verder gaan de voorstellen “niet ver genoeg om de milieu-, biodiversiteits- en klimaatproblemen waarmee Nederland wordt geconfronteerd, aan te pakken".

Natuurorganisaties

Wereld Natuur Fonds, de Vogelbescherming en LandschappenNL zijn ook kritisch over de plannen van de overheid. Ze verwijten het kabinet een gebrek aan wilskracht. "Met een ambitieuzer NSP is het mogelijk om versneld de uitstoot van stikstof te verminderen, om de klimaatverandering tegen te gaan en om de waterkwaliteit te verbeteren", zeggen de organisaties. "Bovendien snakt de landbouwsector naar een heldere stip op de horizon met duidelijke doelstellingen en een visie voor de lange termijn. Dat is volstrekt onvoldoende opgenomen in het huidige NSP.”

In het regeerakkoord is het aanpakken van stikstof en natuurherstel een speerpunt. Volgens de natuurorganisaties komen investeringen echter te laat op gang en zou het best sneller kunnen. Ze zouden graag zien dat het kabinet meer tempo maakt om bijvoorbeeld de landbouw rondom beschermde natuurgebieden natuurvriendelijk te maken. Door te schuiven met geldstromen, zouden in 2023 al maatregelen genomen kunnen worden die nu pas voor een jaar later zijn voorzien, stellen de organisaties.

Bron: ANP, Rijksoverheid

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor