Vroege Vogels

Natuurorganisaties verliezen rechtszaak over racecircuit Zandvoort

  •  
24-08-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
85 keer bekeken
  •  
zandvoort_circuit_formule_1_pixabay

© Guy via PixaBay

Natuurorganisaties hebben opnieuw een rechtszaak verloren over het racecircuit van Zandvoort, waar over anderhalve week de Dutch Grand Prix wordt verreden. Ditmaal hadden de stichtingen Duinbehoud en Rust bij de Kust een zaak aangespannen over het gebruik van vervuild zand bij de constructie van de zogeheten fanzone, die aan de rand van het circuit ligt. De Raad van State heeft hun eisen afgewezen.

Onderzoek naar PFAS 

De stichtingen hadden aangevoerd dat in de bovenste laag van het gebruikte zand te hoge concentraties PFAS zaten. PFAS is de verzamelnaam voor chemische stoffen die nauwelijks afbreekbaar zijn en vanaf een bepaalde blootstelling schadelijk zijn voor het milieu en voor de gezondheid. Een gespecialiseerd bedrijf had diverse monsters afgenomen. In een deel daarvan werden hogere concentraties gevonden dan wettelijk is toegestaan. Andere monsters bevatten juist aanzienlijk lagere concentraties PFAS dan mag.

Besluit 

De provincie Noord-Holland weigerde in te gaan op het verzoek van de organisaties om in te grijpen. Een terecht besluit, oordeelt de hoogste bestuursrechter nu. Het zand werd vermengd en het provinciebestuur heeft "voldoende aannemelijk gemaakt" dat het niet viel te verwachten dat de partij zand als geheel na die vermenging niet aan de normen zou voldoen.

Bron: ANP 

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.