Vroege Vogels

Natuurorganisaties teleurgesteld over zoutwinning Waddenzee

  •  
03-09-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Waddenzee_jokenijenhuis.jpg

© Fotograaf: jokenijenhuis

Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland en de Waddenvereniging zijn zwaar teleurgesteld in het besluit van staatssecretaris Dijksma om zoutwinning onder de Waddenzee toe te staan. ESCO European Salt Company krijgt ruimte om zout te winnen onder het Werelderfgoed. De natuurorganisaties zijn van mening dat met het besluit onnodig risico’s worden genomen voor het Werelderfgoed Waddenzee en de trekvogels. Daarbij zijn er voldoende alternatieven voor het winnen van zout. De organisaties zien zich genoodzaakt om bezwaar aan te tekenen tegen dit besluit.
Winning onnodig
De natuurorganisaties zijn van mening dat het maatschappelijke belang van de zoutwinning op deze plek en op deze schaal gering is. Net over de grens, op hemelsbreed honderd kilometer afstand, wordt de komende dertig jaar pekel afkomstig uit 33 zoutkoepels in de Waddenzee geloosd. Eerder bevestigde minister Kamp na Kamervragen dat deze pekel waarschijnlijk geschikt is voor de winning van hoogwaardig zout. Vanwege de lagere kosten van zoutwinning onder de Waddenzee wijst zoutwinbedrijf ESCO dit echter af. ESCO moet binnenkort stoppen met de winning onder het Friese vaste land vanwege de sterke bodemdaling en de gevolgen voor bewoners en bedrijven. Lokaal zakt de bodem tot veertig centimeter. Met het verstrekken van een vergunning worden deze risico’s naar de Waddenzee verplaatst.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.