Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Natuurorganisaties, boeren en hoogleraren eens over toekomst landbouw

  •  
04-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1837 keer bekeken
  •  
landbouw-jeanet1.jpg

© Fotograaf: Jeanet1

Boeren, hoogleraren, topmensen uit het bedrijfsleven en natuurorganisaties hebben samen plannen opgesteld over de toekomst van de Nederlandse landbouw. Met voormalig minister van Landbouw Cees Veerman als woordvoerder pleiten ze voor een 'nationaal akkoord', met duidelijke doelen op het gebied van klimaatverandering, stikstofuitstoot, biodiversiteit en duurzame voedselproductie. Die veranderde landbouw moet ook lonend zijn voor de boer, benadrukt de groep. In Vroege Vogels een gesprek met een van de initiatiefnemers Jan Willem Erisman, stikstofhoogleraar aan de Universiteit Leiden.

Verschillende organsaties

Onder de initiatiefnemers zijn mensen met een heel verschillende achtergrond. Zo staan in de lijst zowel natuurorganisaties (Natuur&Milieu, Natuurmonumenten) als bijvoorbeeld Bart Kemp van actiegroep Agractie. Hij was een van de leiders van de boerenprotesten die in 2019 losbarstten tegen het stikstofbeleid van de overheid. Ook stikstofdeskundige en hoogleraar Jan Willem Erisman, econoom Herman Wijffels, voorzitter Louise Vet van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel en scheidend voorzitter van zuivelcoöperatie FrieslandCampina Frans Keurentjes werkten mee aan de voorstellen.

'Dringend visie nodig'

De opstellers van de plannen vinden dat op landelijk niveau "dringend visie, doelen, maatregelen en regie" nodig zijn. "Een gezonde bodem en biodiversiteit moeten het uitgangspunt zijn voor het gebruik en beheer van grond", zegt Veerman.

Inkrimping veestapel

Maximale fysieke landbouwproductie is wat de groep betreft "geen doel op zich" meer in de toekomst. "Het gaat om de maatschappelijke waarde van voedselproductie en andere landbouwdiensten en de bijdrage aan doelen op het gebied van klimaat, biodiversiteit, et cetera." In de plannen staat niets expliciets over bijvoorbeeld inkrimping van de veestapel. Wel willen de betrokken organisaties harde doelen vastleggen op het gebied van milieu en duurzaamheid. Die zouden krimp van de veesector weleens onvermijdelijk kunnen maken.

Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor