Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Natuurorganisaties, boeren en hoogleraren eens over toekomst landbouw

4 apr 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1566 keer bekeken
  •  
landbouw-jeanet1.jpg

© Fotograaf: Jeanet1

Boeren, hoogleraren, topmensen uit het bedrijfsleven en natuurorganisaties hebben samen plannen opgesteld over de toekomst van de Nederlandse landbouw. Met voormalig minister van Landbouw Cees Veerman als woordvoerder pleiten ze voor een 'nationaal akkoord', met duidelijke doelen op het gebied van klimaatverandering, stikstofuitstoot, biodiversiteit en duurzame voedselproductie. Die veranderde landbouw moet ook lonend zijn voor de boer, benadrukt de groep. In Vroege Vogels een gesprek met een van de initiatiefnemers Jan Willem Erisman, stikstofhoogleraar aan de Universiteit Leiden.

Verschillende organsaties

Onder de initiatiefnemers zijn mensen met een heel verschillende achtergrond. Zo staan in de lijst zowel natuurorganisaties (Natuur&Milieu, Natuurmonumenten) als bijvoorbeeld Bart Kemp van actiegroep Agractie. Hij was een van de leiders van de boerenprotesten die in 2019 losbarstten tegen het stikstofbeleid van de overheid. Ook stikstofdeskundige en hoogleraar Jan Willem Erisman, econoom Herman Wijffels, voorzitter Louise Vet van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel en scheidend voorzitter van zuivelcoöperatie FrieslandCampina Frans Keurentjes werkten mee aan de voorstellen.

'Dringend visie nodig'

De opstellers van de plannen vinden dat op landelijk niveau "dringend visie, doelen, maatregelen en regie" nodig zijn. "Een gezonde bodem en biodiversiteit moeten het uitgangspunt zijn voor het gebruik en beheer van grond", zegt Veerman.

Inkrimping veestapel

Maximale fysieke landbouwproductie is wat de groep betreft "geen doel op zich" meer in de toekomst. "Het gaat om de maatschappelijke waarde van voedselproductie en andere landbouwdiensten en de bijdrage aan doelen op het gebied van klimaat, biodiversiteit, et cetera." In de plannen staat niets expliciets over bijvoorbeeld inkrimping van de veestapel. Wel willen de betrokken organisaties harde doelen vastleggen op het gebied van milieu en duurzaamheid. Die zouden krimp van de veesector weleens onvermijdelijk kunnen maken.

Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Jan Hijkoop
Jan Hijkoop4 apr 2021 - 7:36

De mensen achter dit plan zijn wellicht goedwillend, maar behoren tot diegenen die al decennia pappen en nat houden. Ondanks alle welwillendheid is het de laatste 40 jaar alleen maar achteruit gegaan en daar zijn deze mensen volledig onderdeel van geweest. Zij hebben in mijn ogen zo verschrikkelijk gefaald, dat ze zich alleen maar in stilte moeten schamen in plaats van de aandacht af te leiden van de radicale keuzes die er gemaakt moeten worden door het zoveelste plan te lanceren dat de kool en de geit spaart....