Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Natuurorganisaties blij met stikstofadvies comissie-Remkes

08-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
stikstof_industrie_mest_vliegtuig_bouw

© Bron Pixabay

Natuur- en milieuorganisaties reageren zeer positief op het stikstofadvies van de commissie-Remkes aan het kabinet. Milieudefensie spreekt van een "belangrijk en gezaghebbend advies waaruit blijkt dat kringlooplandbouw noodzakelijk is". Greenpeace ziet er een bevestiging in dat "het roer drastisch om moet". Het Wereld Natuur Fonds (WNF-NL) constateert dat het stikstofbeleid van het kabinet opnieuw "de prullenbak in kan", omdat het te vrijblijvend is.

Het Adviescollege Stikstofproblematiek vindt dat het kabinet meer ambitie moet tonen en doelstellingen wettelijk moet vastleggen. In 2030 moet de stikstofuitstoot zijn gehalveerd, vinden de adviseurs.

Flinke inspanning

Directeur Kirsten Schuijt van het Wereld Natuur Fonds ziet in de aanbevelingen vooral "een flinke inspanning voor de landbouw". Kansen zijn er ook, voor boeren die bereid zijn over te stappen op "natuurvriendelijke kringlooplandbouw".

Greenpeace is niet verbaasd over het advies, zegt directeur Joris Thijssen. "Om de natuur te redden zijn niet alleen maatregelen nodig in natuurgebieden, maar ook een stevige reductie van de stikstofuitstoot." De organisatie bereidt zelf een rechtszaak tegen de Staat voor om betere natuurbescherming af te dwingen.

Nieuw wetsvoorstel

Wat Milieudefensie betreft is het verbeteren van de natuur en het verminderen van de stikstofuitstoot ook een kwestie van welzijn. "Stikstofreductie draagt bij aan gezondere lucht. Natuurherstel draagt bij aan voldoende schoon oppervlakte- en drinkwater", aldus de organisatie. "Hoeveel adviezen dat niet alles kan heeft de regering nodig om te kiezen voor een duurzame toekomst?"

Natuurmonumenten en LandschappenNL zien in het rapport "een realistische oplossing voor de stikstofimpasse" die uitzicht biedt op "daadwerkelijk natuurherstel". Volgens de natuurorganisaties moet het kabinet met een nieuw wetsvoorstel komen, omdat de huidige plannen "vrijblijvend, onduidelijk en ontoereikend" zijn. In de rechtszaal zouden ze niet overeind blijven, stellen de organisaties. "Het kabinet moet het advies van de deskundige adviescommissie daarom serieus nemen en terug naar de tekentafel."

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.