Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Natuurorganisatie: Stop uitbreiding Schiphol

6 apr 2017
  •  
leestijd 1 minuten
Schiphol - publiek domein

© Bron: PIxabay, hpgruesen

Natuurbeschermers zien in het kritische rapport over de veiligheid op Schiphol een goede aanleiding voor een einde aan de groei van de luchthaven. "Een groeistop levert alleen maar winst op", reageert de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland.

Goedkoop landingstarief

De luchthaven Schiphol is wat landingstarieven betreft een van de goedkoopste grote luchthavens van de wereld. Schiphol houdt die tarieven zo laag omdat ze zoveel mogelijk wil groeien. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) concludeert nu dat bij de huidige en verwachte groei de veiligheid niet meer voor 100 procent gegarandeerd kan worden. Schiphol kan met de huidige bedrijfsvoering niet verder kan groeien.

Begrensde groei

De OVV oordeelt dat verdere groei alleen verantwoord is als eerst grondig werk wordt gemaakt van de veiligheid van het vliegverkeer. Wat de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland betreft zijn de grenzen aan de groei reeds bereikt. Als het aantal vliegbewegingen niet verder toeneemt, is dat volgens de organisatie winst voor de gezondheid van 2 miljoen omwonenden, die dan ook minder last hebben van vliegtuiglawaai. Ook het milieu profiteert. "De Raad voor Leefomgeving en Infrastructuur adviseerde de regering najaar 2016 al niet meer in te zetten op de groei van mainport Schiphol. De luchthaven wordt qua belang voor de economie – slechts 1% bbp (bruto binnenlands product) - snel ingehaald door datacenters en de creatieve industrie.”
Bij de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland zijn 130 lokale groepen en organisaties aangesloten die zich inzetten voor het gezonder en duurzamer maken van Noord-Holland.
Bron: ANP

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.