Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Natuurmonumenten verzet zich tegen kap begroeiing langs grote rivieren

  •  
11-07-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
131 keer bekeken
  •  
uiterwaarden

Uiterwaarden Merwede

© Marin8409

De kapregels van Rijkswaterstaat voor bomen en struiken in de uiterwaarden van de grote rivieren zijn te streng meent Natuurmonumenten, schrijft Trouw. Het is voor het eerst dat een natuurorganisatie openlijk in verzet komt tegen eisen die Rijkswaterstaat stelt aan riviernatuur.

Na de extreme overstromingen in de Maas in de zomer van 2021 laaide de discussie op in hoeverre nieuwe wilde natuur langs de oevers gevaarlijk is voor de vrije doorstroming van de rivier bij hoog water. Volgens Rijkswaterstaat zorgen bomen en struiken op sommige plekken voor opstuwing. Oevervegetatie zet als het ware een rem op het stromende water en dat kan leiden tot gevaarlijke verzwakking van de rivierdijken, is de redenering van Rijkswaterstaat.

Natuurorganisaties in Limburg stellen dat riviernatuur in de uiterwaarden geen gevaar vormt voor de hoogwaterveiligheid.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.