Natuurmonumenten heeft een van de mooiste ‘welen’ van Zeeland verworven: het Schouwersweel bij Heinkenszand. Het Schouwersweel, ook wel Doolman genoemd, is een eeuwenoud kolkgat dat in de middeleeuwen door een dijkdoorbraak is ontstaan.
Natuurmonumenten is bijzonder ingenomen met deze nieuwe bezitting die midden in de ecologische hoofddstructuur ligt. "Het is een pareltje in de Zak van Zuid-Beveland," vertelt beheerder Arjan Boon. "Het weel grenst aan de Schouwerweelsche watergang dat eigendom is van het waterschap Zeeuwse eilanden, maar waar Natuurmonumenten het beheer over voert. We kunnen dit gebied nu integraal beheren met speciale aandacht voor de natuur."
De nieuwe bezitting dat van een natuurminnende familie is overgekocht, bestaat uit een kolkgat dat gedeeltelijk door riet en oude bomen wordt omringd. Natuurmonumenten wil een dode populierenstam langs de weel omtrekken om zo een mooie broedplaats te scheppen voor de ijsvogel die hier regelmatig opduikt.
Het Schouwersweel staat ook bekend als ‘Doolman’, dat vermoedelijk is afgeleid van ‘dolende man’ of ‘dolleman’. Het watertje speelt in diverse oude streekverhalen een hoofdrol, waarbij de geest van een in het water verdronken man nog in de directe omgeving nog zou ronddolen.