Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Natuurmonumenten slaat alarm over weidevogel

20 mrt 2017
  •  
leestijd 1 minuten
Grutto's

© Fotograaf: Altenae

Natuurmonumenten slaat alarm over het voortbestaan van de weidevogels in Nederland. In navolging van de Vogelbescherming is de organisatie bang dat vogels als de grutto, scholekster, veldleeuwerik verdwijnen.
,,Als wij er hier niet in slagen om de daling te stoppen, is het straks echt doodstil in de Nederlandse weiden'', zegt Jan Roodhart, boswachter en weidevogelexpert van Natuurmonumenten. ,,Staatssecretaris van Dam (Economische Zaken) pleitte dit weekend voor extra geld voor onderzoek, prima, maar de vogels hebben alleen een kans van slagen als er op korte termijn juist geld wordt vrij gemaakt voor extra weidevogelbeheer''.
Sinds 1 januari 2016 werken boeren gezamenlijk aan weidevogelbeheer. Het totaal aantal boeren dat aan agrarisch natuurbeheer doet en daarvoor subsidie krijgt, is echter gedaald van 40.000 naar 16.000. ,,Het kan niet zo zijn dat de toekomst van de weidevogels alleen de verantwoordelijkheid is van een handjevol boeren en afhankelijk is van subsidie'', zegt Roodhart.

Welkom Grutto!

Dit weekend heetten Vogelbescherming samen met Vroege Vogels onze nationale vogel, de grutto, weer welkom. weekend. Ook de grutto is immers in belangrijke mate afhankelijk van Nederland: onze grasrijke delta is de perfecte uitvalsbasis om te broeden en de jongen vliegvlug te krijgen. En daarmee staat de grutto symbool voor alle weidevogels.
Luister de uitzending van 19 maart 2017
Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar