Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Natuurmonologen brengen de natuur bij je thuis

27 mrt 2020
  •  
leestijd 2 minuten
aalscholver Luc.jpg

© Fotograaf: Luc Hoogestein

Met boswachters en andere natuurkenners naar buiten gaan zit er voor de Vroege Vogels verslaggevers ook even niet in. Om de natuur toch bij je thuis te brengen, zijn er de solo opgenomen natuurmonologen van verslaggever Rob Buiter en boswachters Mirte Kruit en Luc Hoogenstein van Natuurmonumenten. 

Knappende dennenappels

Mirte Kruit, boswachter op de Noordwest-Veluwe voor Natuurmonumenten, neemt je mee op een natuurmonoloog in het Leuvenumse Bos. Het is heel stil, en tussen de dennenbomen hoort zij een zacht knappend geluid uit de boomkronen. Héél zachtjes is het geluid te horen van knappende dennenappels. Op een zonnige, warme voorjaardag warmen de dennenappels op en door de warmte worden de zaadjes uit de appels de lucht in gelanceerd

Aalscholvers hebben jongen

Boswachter Luc Hoogenstein doet verslag van de natuur in zijn eigen tuin in de Utrechtse wijk Lunetten. Wandelend door z’n groene stadstuin laat hij in zijn natuurmonoloog horen hoe je vlakbij huis óók van de natuur kunt genieten. Hij ontdekt onder andere een metselbij op de madeliefjes, een grote wolzwever, een vuurwants en massa’s zevenstippelige lieveheersbeestjes.
Maar één dag mag Luc toch 'zijn' gebied het Naardermeer in, na anderhalve week thuis zitten: de purperreigers komen binnenkort terug uit Afrika en de plekken waar straks gaan broeden in het Naardermeer moeten hoognodig worden gecontroleerd. In de vroege ochtend ziet hij een slechvalk jagen op slobeenden, een spectaculair gezicht! De aalscholvers zitten weer in hun kolonie en hij hoort de jongen bedelen bij de ouders om voedsel. Verder komt er een bijzondere grote zwarte vogel overvliegen…

Solist in de achtertuin

Wie 's morgens vroeg zijn raam openzet, heeft grote kans op een schitterend solo-concert van de merel. Ook verslaggever Rob Buiter hoorde de Turdus merula, ofwel 'de solerende lijster' naast zijn huis.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.