Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Natuurmonologen: duinen, planten, roerdomp en de purperreiger

3 apr 2020
  •  
leestijd 1 minuten
jancograve_kuifeenden

kuifeenden

© Jancograve

Voor zijn #natuurmonoloog van deze week was verslaggever Rob Buiter in het duingebied bij zijn huis. Daar probeerden 7 mannetje kuifeend heel gedistingeerd, zoals het mannen in smoking betaamt, één vrouwtje het hof te maken.

Boswachter Thomas van de Es van Staatsbosbeheer is op een vroege ochtend deze week de Biesbosch in gegaan. Hij hoorde daar z'n eerste rietzanger van dit jaar en probeerde het gehoemp van de roerdomp in zijn natuurmonoloog vast te leggen.

Plantenonderzoeker Baudewijn Odé van Floron maakte een ommetje door de natuur in z'n eigen omgeving om te ontdekken welke plantjes er nu in bloei staan. Een natuurmonoloog over stekelbrem en paarse dovenetel.

En in zijn natuurmonoloog vanuit het Naardermeer maakt boswachter Luc Hoogenstein van Natuurmonumenten mee dat de eerste purperreiger in het gebied terugkeren, terug van hun overwinteringsgebied in Afrika. En doet en passant verslag van de terugkeer van de ijsvogel als broedvogel in het gebied.