© Pixabay
Het kabinet gaat het stikstofbeleid niet afzwakken omdat er vanuit bepaalde hoeken maatschappelijke en politieke druk is tegen de plannen, zegt natuurminister Christianne van der Wal. Het beleid zal ingrijpend zijn, maar is ook onontkoombaar. "Ik heb geen keuze om de druk te weerstaan, dat moet", zegt ze tegen de Tweede Kamer.
De minister presenteert vrijdag samen met minister Henk Staghouwer van Landbouw wat nodig is per gebied om de natuur te herstellen én welk perspectief daar voor boeren tegenover staat. De dag erna zal Van der Wal haar plannen moeten verdedigen tegenover partijgenoten op het congres van de VVD.
Van der Wal zal vrijdag bekend maken dat in sommige gevallen de stikstofuitstoot significant moet worden verminderd om de natuur de kans te geven te herstellen. De veestapel zal hiervoor moeten krimpen.
Lang niet alle VVD'ers hebben begrip voor de voorstellen. Op het congres wordt over een motie gestemd waarin een groot aantal leden de partij vraagt stikstof het land niet te laten "verstikken". Tegen kritische partijgenoten, maar ook tegen boeren die opnieuw met demonstraties op het Malieveld in Den Haag dreigen, zegt Van der Wal: "We hebben geen enkele keuze."
In 2019 maakte de Raad van State een einde aan het oude stikstofbeleid, dat veel te vrijblijvend was. Sindsdien is het veel lastiger om bijvoorbeeld een bouwvergunning te krijgen. Het gaat om "een juridische uitspraak die klip en klaar is", zegt Van der Wal. "We hebben ons jarenlang niet aan de afspraken gehouden."
Ze benadrukt dat het kabinet dan ook louter zijn "huiswerk" doet. Ze begrijpt het gevoel van onzekerheid waar boeren al jaren mee kampen. Het enige wat het kabinet boeren echt kan bieden is duidelijkheid, geeft Van der Wal toe. Ze hoopt dat de plannen die vrijdag worden gepresenteerd genoeg perspectief bieden voor de boeren die wél blijven boeren.
Bron: ANP
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.