Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Natuurminister Van der Wal benadrukt maatwerk in stikstofplannen

  •  
22-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
48902619502_011d894f20_o

Boerenprotest bij Provinciehuis Den Haag

© Roel Wijnants (CC BY-NC 2.0)

Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) snapt dat boeren massaal protesteren tegen de stikstofplannen van het kabinet. Ze benadrukt opnieuw dat niet wordt getornd aan het doel van 50 procent stikstofreductie in 2030, maar dat provincies echt voor maatwerk kunnen zorgen.

Bereid in gesprek te gaan

De minister is niet uitgenodigd om bij het protest in Stroe (Barneveld) aanwezig te zijn. "Dat mag en dat snap ik ook", zegt zij daarover. De agrariërs willen vooral hun zorgen en de onzekerheid waarin ze verkeren uiten. "Het is alleen maar fijn dat we in een land leven waarin je mag protesteren." Van der Wal is bereid "altijd en overal" met de boeren in gesprek te gaan. "Ook om het uit te leggen."

Ze veroordeelt de boeren niet direct die met de tractor de snelweg op zijn gegaan. "Ik vind daar even niets van." Maar het mag niet en er is niet voor niets opgeroepen om dat niet te doen, voegt ze daaraan toe. "Ook vanwege de overlast en files voor andere weggebruikers."

Samen met de provincies

Het landelijke doel aanpassen gaat niet gebeuren. Maar per provincie kan er echt nog heel veel, benadrukt de minister. "Het kaartje is richtinggevend. Dat is echt het vertrekpunt." Hiermee kunnen de provincies aan de slag om per gebied te kijken hoe de verlaging van het stikstof kan worden bereikt.

Met het kaartje bedoelt zij een kaart waarop per gebied staat aangegeven met hoeveel het stikstofgehalte per 2030 moet zijn afgenomen. Binnen een gebied kan worden geschoven, mits de optelsom per gebied maar leidt tot de helft minder stikstof uitstoot in 2030.

Er is een jaar tijd om samen met de provincies, per gebied te kijken of het de juiste gebieden zijn waar maatregelen moeten worden genomen en welke maatregelen, stelt Van der Wal. "Moet het groter, moet het kleiner, kunnen we slimmer met die percentages schuiven? Dat gaan we komend jaar doen. Er is alle ruimte voor maatwerk mogelijk."

Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.