Vroege Vogels

‘Natuurlijke’ overstroming terug van weggeweest_16_03_2007

  •  
16-03-2007
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_151073.jpg
Voor het eerst in 30 jaar stroomt het natuurgebied ‘Kafue Flats’ in Zambia op dit moment weer onder. Slecht nieuws? Nee, de natuur in dit savanneachtige moerasgebied heeft een natuurlijke overstroming op zijn tijd juist hard nodig. Het gebied overstroomt weer dankzij voldoende regenval, maar vooral omdat de grote dam in de Kafue-rivier nu veel meer water doorlaat. Het elektriciteitsbedrijf dat deze dam beheert en overstromingen jarenlang juist verhinderde heeft met WNF afgesproken om voortaan seizoensgebonden hoeveelheden water door te laten. Dat dit mogelijk is zonder dat er minder stroom wordt opgewekt, is het resultaat van jarenlang onderzoek.
De natuurlijke balans in de Kafue Flats was lange tijd ernstig verstoord door de dam. Zo nam de wild-, vogel- en visstand drastisch af. Waarmee meteen duidelijk is waarom ook de lokale bevolking, die uiteraard wel van tevoren is gewaarschuwd voor het stijgende water, baat heeft bij overstromingen. Gezonde natuur heeft ook voor de mens meer te bieden!
Bron: WNF

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.