Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Natuurlijke plaagbestrijding in je tuin

7 dec 2018
  •  
leestijd 2 minuten
buxusmot

© Buxusmot, foto: BertVeerman

Buxusmotten, bladluizen, zevenblad en Japanse duizendknoop zijn soorten die wij liever niet in de tuin zien. Velen zien ze zelfs als een plaag. Maar hoe krijg je die op een natuurvriendelijke manier je tuin uit? De Koninklijke Nederlandse Plantenziektenkundige Vereniging, de KNPV belegde onlangs een bijeenkomst over plaagsoorten en de bestrijding. Willem Jan de Kogel van de KNPV heeft een paar natuurvriendelijke oplossingen.

Inrichting van je tuin

Heb je zandgrond of kleigrond? Staan de planten in de schaduw of de hele dag in de zon? Kies planten die het goed doen op de grond in je tuin. Plant die vervolgens op de plek waar ze voldoende zon krijgen dan zorg je er voor dat de planten gezonder zijn. Ze zijn dan beter bestemd tegen verschillende plagen.

Zorg voor variatie

Als je meer verschillende planten in je tuin zet, heb je minder kans op plaagsoorten. Als je bijvoorbeeld dertig meter buxushaag rond je tuin hebt, dan kan de buxusmot de haag sneller vinden. Hij heeft dan genoeg te eten en genoeg plek om zich voort te planten. Heb je daarentegen maar een buxusbol met nog tien andere planten in je tuin, dan is het voor de buxusmot veel lastiger.  De mot heeft minder te eten en minder plek om zich voort te planten.

Natuurlijke vijanden

Zorg dat je veel dieren in je tuin hebt die zich graag te goed doen aan de plagen, zoals vogels, egels en wormen. Deze natuurlijke vijanden noemt  Willem Jan de Kogel dan ook liever ‘natuurlijk vrienden’. Je kunt ze immers maar beter te vriend houden. Dit doe je door strooisel neer te leggen in de tuin of wat 'slordiger' om te gaan met de bladeren. Gebruik vooral iets minder vaak de bladblazer, of gewoon helemaal niet zoals de Vogelbescherming Nederland aanraadt. In de winter vinden deze natuurlijke vrienden daardoor beter een schuilplek zodat ze je in de zomer kunnen helpen met de natuurlijke bestrijding van plaagsoorten.

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.