Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Natuurlijke kronkelingen

22 apr 2016
  •  
leestijd 1 minuten
De rivier de Berkel heeft zijn natuurlijke bochten weer terug. Perfect voor allerlei planten en dieren.  
Van een strakgetrokken snelstromende rivier is de Berkel sinds een jaar weer een rustig meanderende rivier. De natuurlijke bochten zijn aangelegd om meer soorten vissen, vogels en planten terug te krijgen. Zo broeden er inmiddels de kleine plevier, de scholekster en is het wachten op de karekiet. Door de aanleg van vispassages kunnen trekvissen vanuit het IJsselmeer, via de IJssel, de Berkel weer op om verder stroomopwaarts te paaien. De bochten in de rivier zorgen voor een hogere stroomsnelheid in de buitenbochten. Dit geeft steile oevers waar ijsvogels en oeverzwaluwen kunnen nestelen. 
Al eeuwen stroomt de Berkel vanuit Duitsland de Achterhoek in. Om overstromingen te voorkomen, is de afgelopen eeuw het riviertje steeds meer gekanaliseerd met hoge oevers en zonder natuurlijke begroeiing. Dat was misschien prettig voor de boeren en de dorpjes langs de Berkel, maar de flora en fauna leden eronder. Daarom heeft het Waterschap Rijn en IJssel het deel van de Berkel tussen Zutphen en Almen aangepakt. Ook het waterpeil wordt anders geregeld dan voorheen. Nu staat het in de zomer lager dan in de winter. Boeren willen dat bij voorkeur precies andersom. Het Waterschap heeft hiervoor gekozen, zodat de ondiepe delen van de rivier in de zomer droog kunnen vallen en begroeien, waardoor er een brede, groene, natuurlijke oever ontstaat.
Deze reportage is eerder uitgezonden op 26 april 2016.

Meer over:

berkel

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar