Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Natuurkenners gezocht: herken de soorten op tekeningen uit het Rijks

  •  
21-11-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1283 keer bekeken
  •  
rijks_2

Struisvogel en spinnen, Anselmus Boëtius de Boodt, 1596 - 1610

© Rijksmuseum (in bruikleen)

Op bovenstaande tekening staan maar liefst 26 spinnen. Maar welke soorten zijn het? De tekening is er één uit een serie van honderden tekeningen, tussen 1596 en 1610 gemaakt en verzameld door de Vlaamse humanist en kunstenaar Anselmus de Boodt. Het Rijksmuseum en Naturalis vragen de hulp van kenners: wie kan de soorten op zeventiende-eeuwse tekeningen herkennen?

Ongedetermineerde kunst

Natuurhistorische collecties bevatten een enorme berg met ongedetermineerde soorten waaronder Aziatische dagvlinders en Conidae. Zoveel, dat taxonomen dat nooit allemaal zelf op naam kunnen brengen. Daarom is Naturalis een samenwerking gestart met verschillende musea, met als doel een computermodel te maken die al die soorten zelf kan herkennen. Een soort ObsIdentify voor museumcollecties. 

illus_rijks

Divers, Anselmus Boëtius de Boodt, 1596 - 1610

© Rijksmuseum (in bruikleen)

Kunst kijken

Om daar een begin mee te maken, moeten er eerst mensenogen naar de objecten kijken. En als eerste stap kan dat met de tekeningen van Anselmus de Boodt. Hij verzamelde een stuk of 900 tekeningen van natuurfenomenen die in grote albums bij elkaar zijn gebleven. Ze zijn in bezit van een particulier die ze in bruikleen heeft gegeven aan het Rijksmuseum. Een paar van deze tekeningen kun je zien in het museum zelf, de rest ligt in het depot. Maar je kunt de hele collectie online bekijken! 

Meer over:

kunst, rijksmuseum
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.