Vroege Vogels

Natuurkalender 11 maart t/m 20 maart

  •  
10-03-2006
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
186 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_170228.jpg

© Pad

In het voorjaar heeft De Bilt een gemiddelde temperatuur van 8,9 graden Celsius. Normaal zijn er elf warme dagen met een maximumtemperatuur van 20 graden Celsius of hoger en twee zomerse dagen met een maximumtemperatuur van minstens 25 graden. De kuststrook is gemiddeld droger en zonniger dan het binnenland. Karakteristiek zijn de voorjaarsbuien en een opvallend verschijnsel in de lente is de mist die plotseling uit de zee opkomt.

Planten

De lente staat in teken van bloei en bladontplooiing. Het moment waarop planten gaan bloeien of hun bladeren ontplooien, wordt sterk bepaald door de temperatuur in de winter- en lentemaanden. Daarnaast speelt de daglengte een rol. Volgende soorten kunt u verwachten:

Vlinders

Soorten die als volwassen vlinder de winter doorgebracht hebben verschijnen bij een hoge temperatuur en veel zon als eerste. Vlinders die als ei, rups of pop overwinteren hebben nog wat meer tijd nodig. Trekvlinders overwinteren in het zuiden. Als de omstandigheden gunstig zijn trekken ze naar het noorden om zich hier voort te planten. Volgende soorten kunt u verwachten:

Vogels

Veel mensen vinden de lente de mooiste vogelperiode van het jaar. De dagen worden langer en overal zingen vogels. In de loop van het voorjaar wordt de Nederlandse vogelbevolking aangevuld met trekvogels uit Afrika. Volgende soorten kunt u verwachten:

Padden

In ons land is de gewone pad het meest algemeen. In de tweede helft van maart komen padden te voorschijn uit hun winterverblijven. Zonder iets te eten gaan de dieren direct op weg. 's Avonds na zonsondergang gaan ze soms met duizenden tegelijk naar hun paaiplaats. Op warme, regenachtige avonden zijn de padden het meest treklustig.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.