Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Natuurhistorisch museum toont stukje oerbos

  •  
23-09-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
oerbos.jpg
In het Natuurhistorisch Museum Rotterdam is een klein stukje oerbos te zien. Het gaat om een wortelstronk van een eik die afgelopen zomer (samen met talloze andere boomstronken) bij Roderwolde in Drenthe opgegraven werd. Onderzoek met de C14 koolstofmethode door de Universiteit Groningen bracht aan het licht dat de bomen dateren van circa 6000 voor het begin van onze jaartelling.
Volgens de Utrechtse hoogleraar dendrochronologie Esther Jansma betreft het vermoedelijk de oudste boomresten die in Nederland gevonden zijn. Het gaat om grote hoeveelheden berken, dennen, eiken en mogelijk essen. Lokale landbouwers wisten al langer van de aanwezigheid van de oude boomstronken. Het hobbelige stuk grond waar ‘het oerbos’ is gevonden, heette in de volksmond niet voor niets ‘t Stobbenven.
Dankzij de heer E. Doornbos heeft het museum vorige week een paar flinke stukken in de collectie kunnen opnemen. Eén ervan is nu tentoongesteld in de Mammoethal van het museum.
Bron: Natuurhistorisch Museum Rotterdam

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.