Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Natuurgebieden tegen wateroverlast

  •  
15-01-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Onlanden_kblink.jpg

© Fotograaf: kblink

De vele regen deze week heeft nog niet tot geleid wezenlijke wateroverlast in ons land. Mede dankzij nieuwe natuurgebieden die veel regenwater vasthouden.
Gestage regenval
Door de verzadigde bodem van de afgelopen weken kan gestage regenval leiden tot wateroverlast, zeker als de kanalen door storm en hoge kustwaterstanden maar beperkt water kunnen lozen. In januari 2012 leidde een combinatie van dergelijke omstandigheden tot ernstige wateroverlast in Noord-Nederland.  Overstromingen werden destijds maar net voorkomen, mede dankzij nieuwe natuurlijke waterbergingsgebieden zoals de Onlanden.

Natuur helpt ook nu

Toch helpt ook nu de natuur aan het voorkomen van problematische situaties. Zo wordt een aanzienlijk deel van de waterafvoer van de Brabantse rivieren vastgehouden in natuurlijke waterbergingsgebieden.

Hoog water

In Noord-Nederland melden de boswachters van Natuurmonumenten dat het water al erg hoog staat in het grootste natuurlijke waterbergingsgebied de Onlanden bij Groningen. Boswachter Jacob de Bruin: “Voor de natuur zijn we hier heel blij mee”.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor