Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Natuurgebied Gelderse Poort krijgt zeer zeldzaam bos

  •  
23-03-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
102 keer bekeken
  •  
GelderseIJssel._risseeuw

© Gelderse IJssel - Fotograaf risseeuw


Staatsbosbeheer gaat in natuurgebied Gelderse Poort tussen Arnhem en Nijmegen een voor Nederland zeer zeldzaam bos aanplanten. Het gaat om hardhoutooibos, dat in Nederland maar op drie plekken voorkomt. Het aanplanten van het bos is onderdeel van een natuurprogramma langs de grote rivieren van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

'Natte bossen'

In uiterwaarden langs de grote rivieren groeien ooibossen. Dat zijn bosschages die er goed tegen kunnen dat ze regelmatig onderlopen door hoogwater. Meestal gaat het om zachthoutooibossen van wilgen en populieren. Die boomsoorten hebben geen last van water. Bomen als eiken, esdoorns, haagbeuk en zoete kers kunnen veel minder goed tegen wateroverlast en groeien daarom alleen op plekken die bijna nooit onderlopen. In Nederland zijn dergelijke plekken langs de rivieroevers zeer zeldzaam. Hardhoutooibos groeit alleen in de Millingerwaard bij Nijmegen, bij Brummen en bij het Overijsselse Zalk.

Staatsbosbeheer gaat nu in de Geitenwaard, een terrein van Rijkswaterstaat, meteen een heel bos aanplanten. De dienst hoopt dat er in het bos zeldzame planten gaan groeien zoals maarts viooltje, besanjelier en muskuskruit, die op hun beurt weer vogels als de blauwborst en de nachtegaal aantrekken.

Bron: ANP

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.