Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Natuurfotografie en ethiek

7 mrt 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1829 keer bekeken
ijsvogel_op_de_lens_van_de_camera_58231a55ead27_large

© Fotograaf: djtepas

Het is een steeds groter groeiend fenomeen: natuurfotografie. Met je camera of telefoon mooie foto's maken van vogels en planten. Door corona loopt het helemaal storm in de natuurgebieden. Meestal gaat het goed, maar soms gaat het helemaal mis en wordt de natuur ruw verstoord. Er zijn toch regels waar je je aan moet houden als fotograaf in de natuur? Alleen hoe zwart-wit zijn die?

Twee natuurfotografen verkennen de grenzen van de natuurfotografie: Bart Siebelink en Bob Luijks.

Eerlijkheid in de natuurfotografie

Volgens natuurfotograaf Bart Siebelink draait alles om eerlijkheid. In zijn Basisboek Natuurfotografie verwoordt hij het als volgt: Durf eerlijk te zijn over je werkwijze! Is een foto in de vrije natuur gemaakt of niet? Zijn de dieren gehanteerd? Veel fotografen doen hierover het zwijgen toe. Is dat uit vrees om te worden veroordeeld door anderen? Zijn ze bang dan andere fotografen hun trucjes kopiëren? Feit is dat een fraaie foto minder hoog gewaardeerd worden als het publiek weet dat deze in scène is gezet.

Ethiek en integriteit betreft daarom niet alleen je werkwijze in het veld, maar ook hoe open en eerlijk je hierover bent bij het presenteren van je foto’s. Op dit front wordt nog altijd veel verzwegen, wat de betrouwbaarheid en geloofwaardigheid van de natuurfotografie niet ten goede komt.

Dilemma's van een hoofdredacteur

Bob Luijks is hoofredacteur van Natuurfotografie Magazine en ziet de meeste vreemde dingen gebeuren in het veld: Mensen nemen vloeibare stikstof mee om dieren te verdoven of lijm om dieren vast te plakken. Het is natuurlijk maar een klein groepje dat het verpest voor de anderen, maar toch. Als hoofdredacteur van een natuurfotografieblad vind Bob dat hij goed moet afwegen wat hij wel of niet plaatst.

“Ik kreeg onlangs een prachtige fotoreportage aangeboden over een groene specht, de fotograaf had er maanden aan gewerkt, camera op hoog statief, elke dag een klein beetje verschoven, niks verstoord, maar ik heb het niet geplaatst. Ik weet gewoon dat als ik dat doe, er heel veel mensen denken: oh dat is mooi, dat kan ik ook in een dagje. Mensen gaan in een dag nadoen waar een andere maanden aan heeft gewerkt. Ik vind het heel jammer dat ik het niet kan plaatsen en de fotograaf was ook teleurgesteld, maar ik vind dat ik daar wel een grens moet trekken om de specht te beschermen.”

Vroege vogels

Ook Vroege vogels heeft een code opgesteld voor het fotograferen en filmen in de natuur. Die kun je raadplegen voordat je een een foto of een video gaat maken.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

avatar
Roos Tamerus7 mrt 2021 - 11:36

Goed te lezen dat hier aandacht aan wordt besteedt. Al mijn foto's zijn gemaakt zonder de vogels of dieren in hun habitat te storen. Het gevoel dat ik iets zou manipuleren om meer likes, oooohs of aaaahs, te krijgen zou mij een naar gevoel geven. Buiten dat als men zich al in de natuur begeeft is dat al een verstoring. Want de vogel die dichtbij in de struiken zit en jij niet ziet is al verstoord. Maar zoals ik al zei, ik probeer mij netjes te gedragen. Helaas is dat niet bij iedereen het geval. Waar ik me groen en geel aan erger is dat als ik andere fotografen tegenkom die met hun mobiel vogelzang laten horen om vogels te lokken. Het is een risico om een grote mond te krijgen maar ik zeg er altijd wat van en ga een stuk verder staan. De eerste keer dat ik dat meemaakte was ik met stomheid geslagen. Alles voor die mooiste plaat. Hetzelfde zag ik gebeuren bij het fotograferen van boomkikkers, mensen pakken de kikkers op, 'want zo zit hij niet mooi voor de foto'. Snoeischaren om takjes die hinderlijk in de weg zat weg te knippen. Met mobieltjes op 10 cm van een kikker een foto maken en daardoor de habitat (meest braamstruiken) plat te trappen. Na een seizoen zie je hoeveel inhammen in de bramen is gemaakt om bij dat ene kikkertje te komen die op 2 meter afstand zit. Er worden al heel wat fotocursussen georganiseerd om kikkertjes te fotograferen iets wat je gratis kan zien maar voor zo'n excursie wel even een flink bedrag neer moet tellen. Later komen al die mensen dus van heinde en ver met nog eens 10 mensen om de kikkers te zien. Ook hier zeg ik tegen mensen trap de habitat niet kapot wat iets verder zie je wel drie kikkers zitten en daar hoef je het pad niet voor te verlaten. Het wordt me niet in dank afgenomen.

1 Reactie
avatar
JancoGrave12 mrt 2021 - 9:41

Sluit mij hierbij aan.