Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Natuurfotografen verantwoordelijk voor dood vosje'

  •  
04-01-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vos_01.jpg
Nationaal Park De Hoge Veluwe gaat natuurfotografen nadrukkelijk aanspreken op hun gedrag. Het park wil voorkomen dat zij dieren tam maken om op die manier een mooie foto van ze te schieten. Dat heeft directeur Seger van Voorst tot Voorst van De Hoge Veluwe vrijdag gezegd.Door ze te voeren, raken dieren gewend aan mensen. Dat is gevaarlijk omdat de beesten toch wild blijven. Beheerders hebben vervolgens geen andere keuze dan het beest af te maken. Het park moest op oudejaarsdag een vosje afschieten omdat het te tam was geworden.Ook afgelopen zomer moest om die reden al een vosje worden afgemaakt. Afschieten is de enige optie. Wilde dieren kunnen niet gevangen worden, ook al zijn ze niet meer mensenschuw, aldus de parkdirecteur.Volgens Van Voorst tot Voorst waren het natuurfotografen die het beestje regelmatig voerden. ,,In een paar weken tijd werd het dier zo tam dat hij bij wijze van spreken op schoot kwam zitten'', zegt hij. Twee weken geleden kroop het vosje bij mensen in de auto. Ook liepen er regelmatig kinderen in de buurt bij het tamme beestje, waardoor de situatie niet meer verantwoord was.Volgens de directeur is het bij wet verboden dieren bij te voederen. ,,Maar dat gebeurt in het geniep.'' Behalve dat het park beter op fotografen gaat letten, zal het ook eerder ingrijpen wanneer een wild dier tam wordt gemaakt. Van Voorst tot Voorst zegt dat ook herten tijdens de bronsttijd worden 'lastiggevallen' door natuurfotografen.Volgens voorzitter Eric Bergmeester van het overkoepelende Natuurfotografen Verbond Nederland (NVN) zijn het echter niet uitsluitend natuurfotografen geweest die het bewuste vosje op de Veluwe voerden en er foto's van maakten. ,,Dat waren ook dagjesmensen.''Volgens hem is het door internet steeds sneller bekend waar een tam of bijzonder dier te zien is en komen mensen er dan en masse op af. ,,Wij gaan op een verantwoorde manier te werk. Je moet dieren niet afhankelijk maken, we fotograferen ze het liefst zo natuurlijk mogelijk.'' Volgens Bergmeester blijven professionele fotografen dan ook achter de kijkschermen als ze foto's maken van herten in de bronsttijd en voeren ze geen wilde dieren.Met het Nationaal Park vindt de Partij voor de Dieren dat voorlichting een goede manier is om te voorkomen dat dieren te veel aan mensen gewend raken. Volgens Lieke Keller, directeur van het partijbureau, worden te tamme dieren om de verkeerde reden afgemaakt. ,,De dieren zouden ziekten verspreiden, maar dat valt volgens ons wel mee. De vossen worden gedemoniseerd.''
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.