Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Natuurfonds wil weidevogelboerderij redden

  •  
07-02-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
224 keer bekeken
  •  
Murk Nijdam, Wommels

Murk Nijdam bij de door hemzelf gelaste stalen grutto, op zijn melkveehouderijbedrijf in het Friese Wommels.

© Rob Buiter

Murk Nijdam heeft een melkveebedrijf in het Friese Wommels. Maar bijna meer nog dan voor zijn koeien, leeft Murk voor de weidevogels op zijn land. Het Agrarisch Natuurfonds Fryslan wil dat dat tot in lengte van jaren zo kan blijven ...

Skries paradys

In zijn hele bedrijfsvoering houdt Nijdam rekening met de weidevogels. Vooral de grutto – 'skries' in het Fries – heeft zijn hart gestolen. Zo heeft hij een aantal ondiepe poelen op zijn land gegraven om de vogels in het vroege voorjaar welkom te heten. En omdat daar weer heel veel natuurfotografen op af komen, bouwt hij nu aan voorzieningen zodat de fotografen van de vogels kunnen genieten zónder ze te verstoren.

Crowdfunding

Murk heeft geen kinderen en dus ook geen logische bedrijfsopvolger, mocht hij er op enig moment mee willen of moeten stoppen. Het Agrarisch Natuurfonds Fryslan vraagt liefhebbers van weidevogels daarom grond op het bedrijf van Murk Nijdam te adopteren, zodat zij het bedrijf t.z.t. kunnen overnemen en het op dezelfde weidevogelvriendelijke voet door kan gaan wanneer Murk ermee stopt.
Kijk op deze site voor meer informatie over deze actie.

Vroege Vogels TV heeft eerder verslag gedaan van het voorjaarsspektakel op de akkers van boer Murk. Hij laat aan Menno zien hoe hij met hulp van de Vogelbescherming een halve hectare boerenland omgetoverde tot een paradijs voor honderden weidevogels, waaronder karakteristieke soorten als grutto, tureluur, scholekster en zelfs een kemphaan. 

Petitie

Ondertussen worden de grutto's ook op een belangrijke tussenstop op hun trek naar de broedgebieden in Nederland bedreigd. Portugal wil een nieuw vliegveld bij Lissabon gaan bouwen, uitgerekend in de uiterwaarden van de rivier de Taag, waar de grutto's komen bijtanken op de trek. 
De petitie van Vogelbescherming Nederland tegen de bouw van dit vliegveld is hier te vinden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.