Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Natuurfilmer Michael Sanderson kiest mooiste filmpje

  •  
20-01-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Michael Sanderson

© Natuurfilmer Michael Sanderson

Michael Sanderson is natuurfilmer en behoort sinds enkele jaren bij de internationale top. De BBC schakelde hem in voor Planet Earth 2 nadat ze zijn materiaal hadden gezien van de slingerapen (spider monkeys) in Guatemala. In de aflevering Jungles zijn de beelden te zien die hij hoog in de bomen daar filmde.
De fascinatie voor apen is begonnen toen Michael op Madagaskar vrijwilligerswerk deed en in de vrije tijd met zijn camera de bossen introk en Maki’s filmde. Vanaf het moment dat hij oog in oog kwam met de apen was hij verkocht en is zich vanaf toen, op zijn 19 e , alleen nog op natuurfilmen gaan richten. Zijn bedrijf heet ook Ateles , geïnspireerd op de slingerapen van Midden- en Zuid Amerika.
Planet Earth in de polder
In 2008 was hij een van de eersten die begon te werken met drones, de vliegende camera’s. Voor De Nieuwe Wildernis filmde hij de Oostvaardersplassen als we daarvoor nog nooit gezien hadden.  
Voor Planet Earth filmde hij de rivierdolfijnen in de Amazone. Zijn drone shots leverde niet alleen prachtige beelden op, maar leverde ook nieuwe informatie op over deze bedreigde dieren. Vanuit de lucht was goed te zien dat de dolfijnen in groepen jagen en niet solitair te werk gaan, wat altijd gedacht werd. Bij de making-off van die aflevering zie je hoe een enorme storm en regenbui zijn drone vernielde. Gelukkig is Michael handig en had hij zijn soldeerbout met zonnepaneeltje bij zich in de jungle en kon hem repareren.
Jury Zelfgeschoten
Voor de populaire rubriek Zelfgeschoten op de site van Vroege Vogels heeft Michael Sanderson het beste filmpje van 2016 gekozen. Hieronder vind je de tien genomineerden. De winnaar is zondag 22 januari 2017 in de radiouitzending bekendgemaakt. En de winnaar is de bibberende zilverreiger van Rob Struyk die voor het eerst op het ijs staat. Gefeliciteerd!

Meer over:

natuurfilmer

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar