Vroege Vogels

Natuurexcursies mijden watervogels zo veel mogelijk

  •  
17-02-2006
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_167027.jpg
Boswachters mijden tijdens natuurexcursies zo veel mogelijk gebieden met veel watervogels. Ook trekken zij niet meer met groepen mensen door weilanden met daarin bijvoorbeeld veel ganzen en eenden om de dieren zo niet te verstoren. Deze en andere maatregelen heeft Staatsbosbeheer getroffen wegens de oprukkende vogelgriep.
Volgens woordvoerster J. Bijl houden de boswachters sinds afgelopen najaar de gezondheid van de vogels in de natuurgebieden nauwlettend in de gaten. ,,Iedere dode vogel laten we goed onderzoeken.''
Staatsbosbeheer heeft naast de aangepaste excursies ook uit voorzorg zijn vrijwilligers gevraagd of zij bij een pluimveebedrijf werken. Zou dat zo zijn, kunnen zij voorlopig geen vrijwilligerswerk voor de natuurbeheerder doen, aldus de zegsvrouw.
Net als de Algemene Inspectiedienst (AID) en de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) merkt ook Staatsbosbeheer dat mensen alerter zijn op dode vogels. ,,Recreanten zijn veel actiever in het melden van dode vogels, vooral in waterrijke gebieden als de Biesbosch, Lauwersmeer en de Weerribben.''
Voor het geval het gevaarlijke H5N1-virus ook in Nederland onder wilde vogels gevonden wordt, ligt voor de natuurgebieden een stappenplan klaar. De maatregelen die dan in werking treden, kunnen onder meer de sluiting van kwetsbare gebieden voor het publiek behelzen, aldus Bijl.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.