Vroege Vogels

Natuurclubs verliezen weer zaak Formule 1

01-11-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
formule 1 race circuit

© Bron Pixabay

Natuurorganisaties hebben opnieuw een kort geding verloren over de Formule 1 op het circuit van Zandvoort. De voorzieningenrechter in Haarlem wees hun verzoek af om een schorsing van het besluit voor de afgegeven natuurvergunning. Volgens natuurclubs rammelt dit besluit aan alle kanten. Milieuorganisatie MOB en Stichting Duinbehoud vrezen voor de gevolgen van de stikstofuitstoot die het evenement met zich meebrengt in het naastgelegen beschermde natuurgebied. De twee organisaties vroegen in een kort geding bij de rechtbank in Haarlem onder meer om een schorsing van het besluit voor de vergunning.

Stikstofuitstoot

De natuurorganisaties vinden dat de vergunning veel te snel is verleend en zetten grote vraagtekens bij de berekeningen over de stikstofuitstoot waar het besluit op is gebaseerd. Volgens de advocaat van de provincie heeft dit onderzoek juist aangetoond dat sprake is van een reductie van gevolgen van stikstofuitstoot en is de vergunning juist "winst voor de natuur".

Bij het verlenen van de vergunning is volgens de eisers uitgegaan van te ruime voorwaarden uit het verleden. Volgens een woordvoerder van Stichting Duinbehoud mocht er 365 dagen per jaar worden geracet, maar werd dit maar 280 dagen gedaan. "Ze zeggen nu dat ze naar 335 dagen gaan, dus dat is wel degelijk een toename."


"Meest duurzame Grand Prix"

De advocaat van het circuit verklaarde dat de komende maanden juist minder uitstoot wordt verwacht, omdat alle evenementen stilliggen vanwege de werkzaamheden. Circuitdirecteur Robert van Overdijk sprak de ambitie uit de "meest duurzame Grand Prix" te willen zijn. Ook vroeg hij de rechter aandacht voor het belang van het evenement. "Voor het eerst in decennia is het gelukt een evenement van wereldformaat naar Nederland te halen" , zei hij. "Mensen kunnen hun grote sportheld Max Verstappen in eigen land aan het werk zien."

Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.