Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Vanaf 20 maart om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Natuurclub zoekt wilde kat in Nederland

22 aug 2013
  •  
leestijd 1 minuten
wildekat.jpg
Natuurorganisatie ARK Natuurontwikkeling gaat dit najaar onderzoeken of de wilde kat zich in Nederland heeft gevestigd. Het dier zal daarvoor vermoedelijk eerst Zuid-Limburg uitkiezen en daarom zijn in de buurt van het Drielandenpunt aan weerszijden van de grens tientallen zogenoemde cameravallen geplaatst.
Groeiende populatie
De Europese wilde kat lijkt op een zeer forse cyperse huiskat. Het beschermde dier is al heel lang uit Nederland verdwenen, maar dit voorjaar werd vrijwel zeker een wilde kat vastgelegd op beelden van een fotoval in Zuid-Limburg. Het is bekend dat er weer een groeiende populatie wilde katten in de Duitse Eifel zit en er zou ook een groep ontstaan in de Belgische Ardennen.
Lynxen en boommarters
Hetzelfde onderzoek is met steun van de provincie Limburg en de Europese Unie ook al gedaan in de winter van 2010 - 2011. Toen speurden de onderzoekers niet alleen naar bewijzen van wilde katten, maar ook naar lynxen en boommarters. Alleen van de laatste soort werden destijds sporen gevonden.
Lekkere hapjes
De nieuwe zoektocht naar de wilde kat heeft plaats tussen november en maart volgend jaar. De onderzoekers lokken de dieren voor de camera door er lekkere hapjes met pindakaas en olie van sardientjes neer te leggen.
Bron: ANP
Nieuw: liken

Klik op het hartje als je dit een interessant onderwerp vindt en wij laten je hier meer van zien.

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.