Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Natuurbrandgevaar neemt toe

23 aug 2016
  •  
leestijd 2 minuten
bosbranddddddd.jpg
Het wordt de komende dagen steeds warmer. In de regio's IJsselland, Twente en Zeeland neemt het risico op een natuurbrand toe door aanhoudende droogte. Voor deze gebieden geldt sinds dinsdag code geel, meldt natuurbrandrisico.nl. Dat betekent dat het risico op een zich snel uitbreidende brand niet heel groot is, maar bij een melding rukt de brandweer wel met extra mensen en materieel uit.

Bewust of onbewust

Aangezien droge bliksem (inslag als het niet regent) in ons land nauwelijks voorkomt, is het zeer aannemelijk dat het overgrote deel van de natuurbranden in ons land wordt veroorzaakt door bewust of onbewust menselijk handelen. Onvoorzichtig gebruik van vuur zoals sigaretten, barbecues of vuurwerk kunnen een natuurbrand starten. Maar ook de vonken van apparatuur of van remmende spoorvoertuigen zijn al genoeg om een droog gras in lichterlaaie te zetten.
Het lijkt allemaal zo logisch maar hier zijn toch wat tips om een bosbrand te voorkomen:
  • Parkeer je auto (met hete katalysator) niet op of bij droog gras
  • Bewaar brandbare stoffen, zoals campinggas, op veilige plaatsen (waar geen vuur kan komen)
  • Gebruik geen vuur in een tent en houd vuur en lantarens uit de buurt van brandbare stoffen
  • En als het toegestaan is in een natuurgebied te roken, zorg er dan voor dat er om de plaats waar je rookt geen brandbare dingen zijn en de smeulende peuk veilig opruimt.
Ben je in een natuurgebied en zie je rookontwikkeling? Bel 112 en breng jezelf in veiligheid door van de rookrichting af te gaan (weg van het vuur). Verlaat het gebied via de aangegeven wegen en paden. Ga indien mogelijk naar de dichtstbijzijnde beek of meer. Controleer bij het verlaten of er brandbare stoffen zijn en neem die mee en sluit gasflessen buiten af.
Bron: ANP, ANWB en Geolution

Meer over:

, , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.