Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Natuurbranden door droogte en wind

  •  
21-04-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
9f50be0044.jpg
De droogte van de afgelopen tijd en de harde wind dinsdag vormen een groot risico op het ontstaan van branden in natuurgebieden. Bij Hoog Soeren staat dinsdagavond een gebied met heide en zogeheten buntgras in brand. Ook enkele dennenbomen zijn ten prooi gevallen aan de vlammen.
Rond half tien had het vuur al 40 hectare in zijn greep. Ongeveer 120 brandweerlieden van de korpsen van Noord-, Oost- en Midden-Gelderland bestrijden de brand met groot materieel. Het vuur breidde zich uit door de harde wind. Daardoor ging het ook in een kring ronddraaien. Hoog Soeren ligt ten westen van Apeldoorn.
Eerder in de avond woedde korte tijd een heidebrand bij Hulshorst. De schade daar bleef beperkt tot een gebied van 100 vierkante meter.
Dinsdagmiddag woedde brand op de Bergse Heide bij Bergen op Zoom. Er waren vier brandhaarden, maar ook daar viel de schade mee. De politie houdt rekening met brandstichting. Maandag brak in hetzelfde gebied ook al brand uit.
Bij het Limburgse Baexem verwoestte vuur anderhalve hectare bos en hei. Het vuur brak rond half vier uit en werd aangewakkerd door de wind. Een asielzoekerscentrum (AZC) in de buurt stond net in de goede richting qua wind en hoefde niet ontruimd te worden.
Vorige week verwoestte brand een fors deel van het duingebied tussen Bergen en Schoorl.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.