Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Natuurboeken over de grens, de fenolijn en alle overige onderwerpen

  •  
07-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
Houtduif_HarryH

Houtduif

© Houtduif - Fotograaf HarryH

De tuin van het Concertgebouw

Het is een goed bewaard geheim: het Concertgebouw heeft een tuin. De tuin bestaat al 130 jaar, maar bijna niemand weet van het bestaan. Vroeger werden er concerten gegeven bij mooi weer, tegenwoordig groeien er kruiden voor de keuken. Wat is er in die tussenliggende jaren gebeurd?

Lees het artikel
Tuin Concertgebouw

De moestuin maakt deel uit van de tuin

© Jacob van der Vlugt

Veelbloemige roos: mooie woekeraar

De veelbloemige roos is als tuinplant uit Azië gehaald, maar overwoekert nu veel inheemse planten in natuurgebieden. Tijd voor actie, vinden verschillende natuurbeheerders.
Veelbloemige roos

Nieuwe grondel in de Biesbosch

Opnieuw is er een grondel gevonden uit het Zwarte Zeegebied: de Kaukasische dwerggrondel. Na de marmergrondel, zwartbekgrondel,  Kesslers grondel en Pontische stroomgrondel is dit de vijfde grondelsoort die ons land weet te vinden. De vis werd begin mei ontdekt in de Biesbosch.
Mick Vos van RAVON

Mick Vos van RAVON en Max van Gils op zoek naar de nieuwe grondel

© Jeannette Parramore

Groene boeken met Alexander Reeuwijk

Vroege Vogels besteedt regelmatig aandacht aan de mooiste en meest opvallende internationale natuurboeken. Zondag hoor je onze vaste recensent Alexander Reeuwijk over enkele groene pareltjes, die de afgelopen tijd zijn verschenen: ‘De oerkracht van bomen’ van de Italiaanse auteur Giorgio Vacchiano (Uitgeverij JEA) en ‘De universele rechten van de plant’ van de Italiaanse schrijver en bioloog Stefano Mancuso (Uitgeverij Cossee).
alexander.jpg

Alexander Reeuwijk

© Vroege Vogels

Urker visser vist slagtand bosolifant op

Het was de Eurokotter ARM 46 die een maand geleden een enorm object tussen de garnalen omhoog viste uit de Noordzee. Wat het twee meter lange gevaarte voorstelde dat wisten de vissers niet precies. Dus werden er foto’s gemaakt, foto’s die ook Dick Mol, gespecialiseerd in fossiele zoogdieren, onder ogen kreeg. Tot zijn grote vreugde gaat het om de slagtand van een bosolifant, en die was nog nooit eerder in de Noordzee aangetroffen ! De slagtand is vervoerd naar Sea Fossils te Urk waar hij zal worden schoongemaakt.

slagtand bosolifant

© Eurokotter ARM 46

Fenolijn 035-6711338

De laatste gierzwaluwen, vlinders, zomerbloeiers en de vondst van een wel heel bijzonder insect. Deze meldingen zijn zondag te horen op ons antwoordapparaat van de natuur. Net als een wonderlijke ontmoeting met een jonge houtduif.

Luister zondag naar een selectie van de eerste- en laatstelingen op de Vroege Vogels fenolijn, op 035-6711338.

Kijk hier voor meer informatie over de fenolijn
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.